Napunk

Zsákfalu-nosztalgia és migránsok – nem mindenki örül az új hídnak Helembán, de a régiónak mindenképp jót tesz

A Károly Róbert híd. Fotó - Papp Attila
A Károly Róbert híd. Fotó – Papp Attila

Ráadásul nem is az új híd miatt érkezik annyi migráns a korábbi zsákfaluba, ahol valóban megnőtt a forgalom, de hogy mennyire lett nagy, az elég szubjektív.

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

„Azelőtt itt a gyerekek az úton játszottak, most meg látja, mi van.” A pár perc alatt, amíg egy a vizsláját sétáltató idős úrral beszélgetünk vasárnap kora este Helembán a Fő utcán a kocsmával szemben, több autó és jó pár dübörgő motor is elhúz mellettünk.

„Akkora lett itt a forgalom, a macskámat is elbaszták, drágám.” Hét óra után már nyugodtabb a helyzet, amikor egy idős asszony a kávézó előtt panaszkodik a hídra.

„Számítottunk rá, hogy meg fog nőni a forgalom, ez természetes” – ezt már Izrael Gergely, Helemba polgármestere mondja, aki szerint a megnövekedett forgalommal párhuzamosan a turizmus is fellendül.

A szintén a faluban lakó Stubendek Attila, a Szövetség képviselőjelöltje szerint pedig ahhoz képest valóban megnőtt a forgalom, hogy Helemba korábban zsákfalu volt, de szerinte a helyzet nem rosszabb, mint bármelyik faluban, amin főút vezet keresztül.

Fotó – Papp Attila

Helembára eredetileg azért készültünk, hogy megnézzük, az új híd átadása óta, bő egy hónap elteltével hogyan változtatta meg a falu életét. Az átadáson képviseltették magukat a magyar és a szlovák kormányok, és ott volt a szlovákiai magyar politika színe-java is. De azóta már inkább az illegális migráció miatt irányul a figyelem Helembára: a faluba napi szinten több tíz illegális bevándorló érkezik, itt várják meg, hogy a szlovák rendőrség elvigye és nyilvántartásba vegye őket.

Nem az új híd miatt sok a migráns

Ugyanakkor a Károly Róbert híd továbbra is téma a faluban. Már csak azért is, mert páran azok közül, akikkel beszéltünk, úgy gondolják, hogy az új híd miatt érkezik ennyi migráns Helembára.

Ez azonban vélhetően nincs így: bár nem kizárt, hogy a Károly Róbert hídon keresztül is érkeznek, az illegális bevándorlók jellemzően a vasúti hídon kelnek át az Ipolyon, és a határon keresztül, a sínek mentén, majd a földutakon jutnak be a faluba.

Ezt hangsúlyozta Izrael Gergely is: migránscsoportok már a híd átadása előtt is érkeztek Helembára, és ma is főleg a vasúti hídon keresztül jönnek. A falubeliek, akiknél a hídról érdeklődtünk, mind a megnövekedett forgalmat emelték ki, de abban már nem voltak egységesek a vélemények, hogy ez mekkora gond.

Zsákfalu-nosztalgia

Helemba korábban zsákfalu volt, autóval csak a helyiek hajtottak be, vagy azok, akik itt vettek nyaralót. A zsákfalu nyugalma a múlté,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Közlekedés

Migráció

Régió

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak