Napunk

Wlachovský: Komolyan vesszük, ha Orbán „elszakított területekről” beszél

Fotó N - Vladimír Šimíček
Fotó N – Vladimír Šimíček

Szijjártó Péter arról biztosított, hogy Magyarországnak nincsenek területi követelései Szlovákiával szemben, mondta a Denník N-nek Miroslav Wlachovský ügyvivő külügyminiszter.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Miroslav Wlachovský (53) szlovák diplomata, Dzurinda és Heger kormányfők tanácsadója, volt nagy-britanniai nagykövet. Ódor Lajos ügyvivő kormányában a külügyminiszteri posztot tölti be.

Wlachovský a Denník N-nek adott interjújában azt mondta, hogy szerinte a kormány nem hibázott a menekültválság kezelése során, és hogy úgy véli, a helyzet nem drámai. Ugyanakkor megérti a lakosok aggodalmait, és azt gondolja, hogy a kormány hamarosan bemutatja azokat a lépéseket, amelyekkel uralja a helyzetet, és megnyugtatja a lakosokat.

Aggasztja, hogy Magyarország embercsempészeket engedett szabadon

A miniszter szerint a migráció európai szintű probléma, és nincs hatékonyan kezelve. Az elmúlt hónapokban különösen aggasztotta, hogy Magyarország 1400 embercsempészt engedett szabadon. „Olyan emberekről van szó, akik szervezik a határátlépést. Itt a probléma” – tette hozzá.

Wlachovský nem gondolja, hogy a magyar kormány azért engedte volna el az embercsempészeket, hogy bizonyos szlovákiai pártoknak segítsen a kampányban. A valóság szerinte inkább az, hogy a magyarok maguk sem képesek a helyzettel megbirkózni, és a magyar–szerb határ átjárható, nem ellenőrzött.

Arra a kérdésre, hogy milyen most a szlovák–magyar viszony, Wlachovský kitérő választ adott: „Magyarország a szomszédunk, aki fontos számunkra. Sok mindenben más véleményen vannak, ilyen például a külpolitika és a biztonság, ami megmutatkozott az Ukrajna elleni orosz agresszió kapcsán.”

A magyar békepolitika kapcsán megjegyezte, hogy soha nem hallott arról, hogy egy agresszor lemondott volna a céljairól csak azért, mert a másik fél a békéről beszél. Az Orbán Viktor Tucker Carlsonnak adott interjújában elhangzottak (Ukrajnának át kellene engedni a Krímet az oroszoknak – a szerk.) pedig szerinte szöges ellentétben állnak azzal, amit Magyarország hivatalosan mond, hiszen kiállnak Ukrajna területi egysége mellett.

Komolyan veszik, ha Orbán „elszakított területekről” beszél

A külügyminiszter tisztázta azt is, hogy komolyan veszik az olyan helyzeteket, amikor Orbán Viktor Szlovákiáról,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Miroslav Wlachovský

Orbán Viktor

Rastislav Káčer

Szlovák–magyar kapcsolatok

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak