Napunk

Nem hajlandó magyar politikusokkal vitázni a Szövetség, visszamondtak minden választási vitát

Forró Krisztián, a Szövetség elnöke. Fotó N - Vladimír Šimíček
Forró Krisztián, a Szövetség elnöke. Fotó N – Vladimír Šimíček

Elnökségi döntés született a Szövetségben arról, hogy a választásokig nem ülnek le szlovákiai magyar politikusokkal vitázni. (Frissítve a Híd reakciójával.)

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Úgy tűnik, nem lesznek magyar választási viták az előrehozott választások előtt Szlovákiában a rivális pártok között. A Szövetség kedden egy sajtónyilatkozatot adott ki, amelyben azt írták, „nem akarnak visszatérni a meddő vitákhoz”.

„A nyár folyamán megvalósult találkozóink azt igazolták, hogy a Szlovákiában élő magyar emberek elutasítják a további vitákat és veszekedéseket a magyar politikusok között” – indokolták döntésüket.

„Azt várják el tőlünk, hogy közösségünk érdekében cselekedjünk, ezért nem tartjuk célravezetőnek, hogy a médiában újra visszatérjünk az egymás közti meddő vitákhoz, esetleg veszekedésekhez” – közölte a párt.

Nem ülnek le a magyarokkal

Ennek az elsőre homályos nyilatkozatnak egészen konkrét következményei vannak: a Szövetség visszamondta a részvételét a korábban már megerősített választási vitákban is. A párt politikusai nem hajlandóak leülni magyar nemzetiségű kollégáikkal a kampányban. A döntés nemcsak a Híd és a Magyar Fórum politikusaira vonatkozik, hanem például Ravasz Ábelre is, aki az SaS listáján indul. A Napunk úgy tudja, már vissza is mondtak egy konkrét vitát, amelyben a Szövetség egyik politikusa Ravasszal beszélgetett volna.

Forró Krisztián, Sólymos László és Simon Zsolt. Fotók – Vladimír Šimíček és Tomáš Benedikovič

Megszegett ígéretek

A döntés érzékenyen érint több szlovákiai magyar médiumot, köztük a Napunk.sk-t is. A Napunk szerkesztősége szeptember második felére tervezett egy vitát a magyar pártelnökök részvételével, amelyre mindhárom pártelnök elfogadta  a meghívást, és az elmúlt napokban

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Magyar Szövetség

Választások 2023

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak