Napunk

Az ukrán hadsereg fokozatosan nyomul be az orosz védvonalak közé

Sebesült ukrán katona. Fotó - TASR/AP
Sebesült ukrán katona. Fotó – TASR/AP

A hétvégén jelentette be az ukrán vezetés, hogy „áttörték” az oroszok első védelmi vonalát Zaporizzsjánál. Az ukránok Tokmak felé haladnak lassan, az ugyanakkor még nem jelenthető ki, hogy sikeres lenne a Szurovikin-vonal áttörése.

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

Szombaton komoly visszhangot kapott Olekszandr Tarnavszkijnak, a Zaporizzsjai területen harcoló ukrán csapatok főparancsnokának a kijelentése, miszerint az ukrán hadseregnek sikerült áttörnie az orosz védők első védelmi vonalát Zaporizzsja térségében.

Szavaiból annyi derült ki – ahogy arra a Denník N aktuális cikke is felhívta a figyelmet -, hogy ez még nem a Szurovikin-vonalnak is nevezett kiépített orosz védelmi rendszer áttörése, igaz, már akkor is érkeztek hírek arról, hogy Robotine térségében az ukrán csapatok átjutottak az aknamezőkön és első védvonalon.

„Előbb-utóbb Oroszország kifogy a legjobb katonáiból, és ez lendületet ad nekünk, hogy nagyobb és gyorsabb támadást intézzünk” – mondta Tarnavszkij, hozzátéve, hogy „minden még előttünk van”, és egy meglepetésszerű csapást jósolt egy másik területre, amely állítólag majd meglepi az oroszokat.

Arra Rácz András Oroszország-szakértő is felhívta a figyelmet a közösségi oldalán, hogy egyelőre beékelődésről lehet beszélni ukrán részről, nem áttörésről. „Akkor lehet majd áttörésről beszélni, ha igazolható lesz, hogy az ukránok a nehezen kierőszakolt, de már igazolható harcászati sikert hadműveleti szintűvé fejlesztették” – írta Rácz.

A hét elején a washingtoni székhelyű Institute for the Study of War (ISW) elemzői már „taktikai jelentőségű” sikerekként értékelték az ukrán előrenyomulást Robotine és Verbove térségében.

Keddre különböző videók arra engedtek következtetni, hogy az ukránok messzebb jutottak, mint ahogy azt a hétvégén sejteni lehetett. Több felvételen is látszik,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Orosz–ukrán háború

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak