Napunk

Dél-szlovákiai menekültválság – mi folyik pontosan Nagykürtösön, és ki tehet róla?

Illusztrációs fotó - TASR
Illusztrációs fotó – TASR

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

„Írhatnál arról, mi a helyzet a Nagykürtösi járásban a menekültekkel“ – írta nekem az egyik barátnőm múlt szerdán. Elmondása szerint ez a téma még fokozódni fog, a politikusok pedig biztos fel fogják használni az előnyükre. „A fasiszták és mások már meg is kezdték ezt.“ Azt mondtam neki, hogy a menekültkérdés nálunk már biztos nem lesz kampánytéma, és hamar el is felejti mindenki. Azonban nagyot tévedtem.

Néhány nappal később Nagykürtösre látogatott Robert Fico volt miniszterelnök, Robert Kaliňák volt belügyminiszter és Tibor Gašpar volt rendőrfőnök. Pozsonyba visszatérve sajtótájékoztatót tartottak, amin abszurd módon ijesztgették a lakosságot. A Facebookon egyre több és több politikus szólalt meg.

Csengett a telefonom. Az újságunk szerkesztője hívott azzal, hogy nem mennék-e el megnézni, mi a helyzet, és nem írnék-e róla. Ekkor megértettem, mi is történik – valaki megint a menekültek elleni gyűlöletkeltéssel akarja megnyerni a választásokat. Most azonban ehhez a tétlenségével jelentősen hozzájárult a szakértői kormány, de a demokratikus pártok is. Hónapokig figyelték, mi történik, de semmire sem készültek fel.

Mi történt pontosan

A belügyminisztérium augusztus végén anélkül, hogy tájékoztatta volna a városvezetést, Nagykürtösön kibérelte a losonctamási PRP cég telephelyét. A telephely a külvárosban található, az egykori vasúti sínek mellett. Az üres gyártócsarnok azonban anélkül vált a menekültek ideiglenes lakhelyévé, hogy felkészítették vagy -szerelték volna.

Eredetileg ugyanis egyáltalán nem számoltak azzal, hogy a menekültek ott aludni is fognak. Úgy tervezték, hogy néhány órát töltenek el a csarnokban, míg elszállítják őket az idegenrendészetre. Az idegenrendészet azonban csak korlátozott kapacitással rendelkezik, és nem érkeznek kiadni az iratokat olyan tempóban, mint ahogyan a menekültek érkeznek. A csarnokban ezért egyre több ember van. Cikkünk írása közben 700 menekült tartózkodott ott, de egy nappal később valószínűleg még több lesz.

Ha a menekülteket a nyilvántartásba veszik, és megkapják az illetékes dokumentumot, szabadok. És tekintve, hogy Szlovákia csak tranzitország számukra, indulnak tovább Nyugatra, leginkább Németországba. Amíg azonban megszerzik a szükséges dokumentumokat, a városok parkjaiban és utcáin várakoznak. Ez számos lakosnak problémát okoz, néhány politikus pedig megütötte a választási kampány főnyereményét.

Nem tudni, hogy a menekültek számának növekedéséhez milyen mértékben járult hozzá az, hogy Magyarország a közelmúltban több mint 1500 embercsempészt engedett szabadon. Az biztos, hogy az embercsempészek teszik a dolgukat, és Magyarország szándékosan engedi át a menekülteket. Azzal, hogy nem hajlandó visszavenni őket.

Nagycsalomja. Száz méterre a bal oldalon van a futballpálya, ahol a menekültek várnak a rendőrségre. Fotó – Karol Sudor

Hamar rájuk találtam, a futballpályán voltak

Hétfő délután kettő előtt elindultam körülnézni a környező falvakba. Először Tótgyarmatban álltam meg, ahol hivatalos határátkelő van. A határátkelőt autósok, kerékpárosok és gyalogosok is használják, köztük az ukrán menekültek, akik a bevásárlást pár percnyi séta alatt el tudják intézni, nem úgy, mint Nagykürtösön. A határ, mint mindig, most is nyitva áll, senki sem őrzi, egyetlen rendőrautót sem látok. Bárki átmehet, aki akar.

Ezután Kóvárba megyek át, melynek csak 250 lakosa van. Nem messze innen folyik az Ipoly. Az utcákon és a töltésen azonban egy lélekkel sem találkoztam, sem menekültekkel, sem helybéliekkel, sem rendőrökkel. Innen nem egész négy kilométerre fekszik a kevesebb mint 600 lakossal rendelkező Nagycsalomja. Ahogy beértem a faluba, megláttam a bal oldalon elterülő focipályát és az ott levő több tucat embert.

Megfordultam, megálltam a kerítés mellett, és megszólítottam az ott fekvő férfiakat.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Dél-Szlovákia

Magyarország

Menekültek

Migráció

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak