Napunk

A kerítés olyan, mint az ementáli. Miért jön több menekült Szlovákiába Magyarországon át?

A magyar–szerb határkerítés. Fotó - Magyar Rendőrség
A magyar–szerb határkerítés. Fotó – Magyar Rendőrség

Nőtt a nyomás Magyarországon is az elmúlt időszakban, annak viszont több oka is lehet, miért érezzük az erősödő menekülthullámot Szlovákiában is. Közben már több mint 1500 embercsempészt engedett szabadon Magyarország.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Szlovákiában az elmúlt hetekben ismét központi téma lett a menekültek helyzete, miután az ország egyes területein, elsősorban Érsekújvár és Nagykürtös környékén egyre több bevándorló bukkant fel. A menekültek Magyarország felől érkeznek az országba, amely 2015 óta határkerítéssel biztosítja a déli, magyar–szerb határt. Cikkünkben annak járunk utána, hogyan lehet, hogy ennek ellenére egyre nagyobb számban érkeznek Magyarország felől Szlovákiába az illegális határátlépők.

Miért vannak többen Szlovákiában?

Az, hogy most Szlovákiában is erőteljesebben észleljük a menekülthullámot, több okra vezethető vissza. Az egyik, hogy valóban nagyobb nyomás nehezedik a magyar–szerb határra, és ezzel a nyomással Magyarország nem tud megbirkózni.

A másik ok, hogy a magyar menekültügyi rendszer tulajdonképpen abszolút módon a határokon kívülre száműzte a Szerbia felől érkezőket, viszont a hatóságok nem tudták felszámolni a kialakult csempészmaffia rendszerét. Magyarországon nem veszik nyilvántartásba a Szerbia felől érkező menekülteket, azok ugyanis a magyar szabályozás szerint csak Belgrádban nyújthatják be menedékjogi kérelmüket. Így akit Magyarországon találnak, azt automatikusan visszaküldik Szerbiába.

Egy következő lehetséges ok, amelynek nehéz felmérni a valós súlyát, hogy hónapok óta bocsátanak szabadon embercsempészeket Magyarországon – ennek okai és következményei is elég homályosak, miközben sokan politikai célokat sejtenek a háttérben.

Egy további lehetséges ok, amelyet a Napunk által megkérdezett szakértők említettek, a szlovák–magyar

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Magyarország

Migráció

Orbán Viktor

Rendőrség

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak