Napunk

Napunk newsfilter: Ódor kormányfő Komáromban megnyitotta a tanévet. De miért nem örült ennek sok szlovákiai magyar?

Ódor Lajos a Selye János Gimnázium udvarán tartott sajtótájékoztatót. Fotó - Napunk
Ódor Lajos a Selye János Gimnázium udvarán tartott sajtótájékoztatót. Fotó – Napunk

1. A kormányfő büszke a komáromi gimire, de a szlovákiai magyarok nem mind büszkék Ódorra. 2. A menekülteket nem a híradóban látjuk, hanem itt ülnek az árokparton. 3. A főrabbi Lázárnak: Horthy intézkedései miatt veszítettem el a családomat.

 

A híreket válogatta és kommentálta Sánta Szilárd

1. A kormányfő büszke a komáromi gimire, de a szlovákiai magyarok nem mind büszkék Ódorra

Ódor Lajos, Szlovákia első magyar nemzetiségű miniszterelnöke hétfőn egykori alma materében, a komáromi Selye János Gimnáziumban nyitotta meg az új tanévet. Ünnepnap volt ez, melynek fontosságát átérezte az iskola vezetése, a meghívott miniszterelnök, jelenlegi és volt diákok. Ódort azonban többen támadták. Nem a szélsőséges szlovákok, hanem magyarok.

Itt van ez az egészen kivételes tudású, józanul gondolkodó közgazdász, magyar miniszterelnök, aki azért dolgozik, hogy az előző kormányok teremtette káoszból kivezesse az országot, és elvezesse az előrehozott parlamenti választásig. Ódor két évtizede aktívan jelen van az ország gazdaságát, jólétét meghatározó reformoknál. Igen, ezzel a szlovákiai magyarok boldogulását is elősegítette. Gondolatébresztő, helyenként szellemes, könyvek szerzője. A szlovákiai magyar közeg nagy szelete azonban nem tud mit kezdeni vele, mert nem a „gulyással kampányolunk” társaság tagja.

A szemellenzős butaság nem kímélte Orosz Örsöt, az Összefogás-platform vezetőjét, a Szövetség párt képviselőjelöltjét sem. Orosz is a komáromi gimi volt diákja, jelenleg egy frakcióban ül az intézmény igazgatójával, Andruskó Imrével a Nyitra megyei testületben. A képviselőjelölt részt vett a megnyitón és közös képet posztolt Ódorral, amibe a párttársak és -szimpatizánsok belekötöttek. Abszurd helyzet volt, de Orosznak el kellett magyaráznia, hogy Ódor bizony rendes magyar ember.

A miniszterelnök nemzetiségét elsőként nem a szlovák nacionalisták vették elő, hanem egy szlovákiai magyar politikus, Gyimesi György, aki megkérdőjelezte Ódor magyarságát. Erre aztán rákapcsolódtak többen, és a szakértői kormány vezetőjét azóta sorozatosan támadják a szlovákiai magyarok (is).

Ebben valószínűleg – egyebek mellett – az elitellenességnek is szerepe van: Ódor a „fővárosi elit” tagja lett, melyhez, néhány kivételtől eltekintve, a szlovákiai magyarok sosem álltak csoportosan közel, és amelytől a kormányzati, parlamenti térvesztést és intézményi pozícióvesztést követően még inkább távolodnak. E jelenségbe bele volt kódolva a fölerősödő elitellenesség, melynek persze más okai is vannak.

Ódort, mások mellett, a Szövetség képviselőjelöltjei is támadták. Ebből az eszement,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Fidesz

Hamran István

Komárom

Magyarország

Menekültek

Napunk newsfilter

Ódor Lajos

Szlovákiai magyar

Szövetség

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak