Napunk

A migránsok nem keresik a bajt, de egyre többen vannak, és a helyiek aggódnak. Riport Helembáról

Helemba a hídról nézve. Fotó - Papp Attila
Helemba a hídról nézve. Fotó – Papp Attila

A Párkányhoz közeli Helembán mindenki emberségesen beszél a migránsokról, de a helyiek között érezhető a helyzettel kapcsolatos aggodalom.

A szobi vasútállomás alig 200 méterre van az Ipolyon átívelő vasúti hídtól, de ennek a 200 méternek még 15 évvel Schengen után is kicsit posztapokaliptikus hangulata van: az egyik oldalon burjánzik a természet, a másik oldalon elhagyott ipartelepnek tűnő terület van jókora sóderhalmokkal.

A vasúti hídon mostanában nemcsak a nemzetközi vonatok robognak át, ez az egyik olyan pont, ahol az utóbbi hónapokban bejutnak Szlovákia területére az illegális bevándorlók.

A híd után két kilométerre az első falu Helemba, amit immár a bő egy hónapja átadott közúti híd is összeköt Magyarországgal. A Párkányhoz közeli falura azonban az elmúlt napokban elsősorban már nem a híd miatt irányul a figyelem: Helemba az egyik olyan település a szlovák–magyar határ mentén, ahol nagyon megnőtt az illegális bevándorlók száma.

Bár a helyiek szerint azért az új hídon keresztül is érkeznek migránsok, az embercsempészek jellemzően Szobon rakják ki őket, majd a vasúti hídon átsétálva, a sínek mentén továbbhaladva, a földútra lekanyarodva érik el Helembát. A falubeliek arra panaszkodnak, hogy éjjel a korábbiakhoz képest gyakrabban hallják dudálni vagy fékezni a nemzetközi és a tehervonatokat, valószínűleg a síneken haladó migránsok miatt.

A szobi vasúti híd. Fotó – Renczes Ágoston

Rendőrtaxi

„Nincs velük probléma, megvárják, hogy jöjjön értük a rendőrtaxi” – mondja egy fiatal anyuka, aki szociális munkásként hozzá van szokva a nehéz esetekhez, így nem fél a migránsoktól sem, de a kisfiával az Ipoly töltésére a biztonság kedvéért már nem jár ki biciklizni.

Ottjártunkkor mi nem találkoztunk migránsokkal, de mindenki, akivel beszéltünk, pár főstől több tíz fős csoportokat emlegetett. Egyúttal mindenki nagyon emberségesen beszélt az illegális bevándorlókról, csak elvétve hallottunk, illetve olvastunk a helembai Facebook-csoportban elítélő vagy agresszívebb véleményeket.

A helyi élelmiszerbolt alkalmazottja azt meséli, hogy általában egy ember van a csoportokban, aki beszél angolul, ő jön be vásárolni, mindent megköszön és illedelmesen megkéri, hogy

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Migráció

Párkány

Rendőrség

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak