Napunk

Valóban úgy véli, hogy Ukrajnának le kellene mondania a Krímről? Próbálja meg ezt elmagyarázni az új védelmi miniszternek

Rusztam Umerov veszi át az ukrán védelmi minisztérium irányítását. Fotó - Wikimedia
Rusztam Umerov veszi át az ukrán védelmi minisztérium irányítását. Fotó – Wikimedia

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök leváltotta a sokszor kritizált Olekszij Reznyikov védelmi minisztert. A helyére egy Krímről származó közgazdászt ültetett. Erre két jó oka is van.

Már csak pár óra maradt! Kapcsolódj be közösségi finanszírozási akciónkba, hogy a Napunk 2024-ben is a szlovákiai magyarok hangja lehessen! Minden adományt köszönünk.

Amikor Zelenszkij a hétvégén bejelentette Reznyikov menesztését, azzal magyarázta a dolgot, hogy a védelmi tárcának „új szemléletre” van szüksége.

Ukrajna egyik legismertebb háborús arcának távozásáról ugyanakkor már az év eleje óta találgattak.

Ennek fő oka a hadseregben tapasztalható korrupciós botrányok voltak. Mivel Ukrajna milliárd dolláros tételekben kap hadi segélyt, és a Zaporizzsjai területen vagy a Donbaszban számos ukrán katona veszti életét, ezek a botrányok elég komolyan rezonáltak.

Túlárazott tojás és kabátok

Az ukrán Zerkalo nedeli hetilap leleplezése szerint az ukrán védelmi minisztérium a kijevi árak két- vagy háromszorosáért vásárolt a katonáknak élelmiszert. Például, míg egy tojás hét hrivnyába került a kijevi Silpo üzletekben, addig a hadsereg 17-et fizetett értük. Míg a burgonya 9 hrivnyába kerül, a minisztérium 22 hrivnyát fizetett egy kilóért.

Botrányból több is volt. Az egyik utolsóban a Törökországból származó terepszínű kabátokból a vámolás során hirtelen téli repülős kabátok lettek, melyek így nem 29 dollárt, hanem 86-ot értek.

A kritika ellenére az 57 éves Reznyikov a posztján maradt, holott felajánlotta a lemondását. A vég csak most jött el – néhány vélemény szerint nem teljesen jogosan -, az ellentámadás lassú tempójának bírálata miatt. Reznyikov a háború 550 napja után távozott, mely során az ő szavai szerint felszabadították Ukrajna oroszok által megszállt területének több mint a felét.

„Megtiszteltetés volt szolgálni az ukránokat, és az elmúlt 22 évben az ukrán hadseregnek dolgozni, ez volt a modern Ukrajna történetének legnehezebb időszaka” – írta Reznyikov az X közösségi oldalon, a korábbi Twitteren. A hírek szerint nagykövet lesz Londonban.

New York Times kormányzati forrásai szerint a védelmi minisztériumban zajló nagy változásokban fontos szerepet játszott az új vezetés szükségessége, illetve az állami szerződések kritikája a társadalom és a média részéről. Ezt megerősíteni látszik az új védelmi miniszter személye is.

Kicsoda Rusztem Umerov

Az új miniszter a tatár nemzetiségű Rusztem Umerov közgazdász lesz, aki eddig az ukrán Állami Vagyonalapot vezette. A háború egyáltalán nem idegen a számára. Az utolsó hónapokban kulcsszerepet játszott

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Orosz–ukrán háború

Ukrajna

Volodimir Zelenszkij

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak