Napunk

Ha rendszeresen, mértékletesen kávézunk, kisebb eséllyel kapunk szívrohamot, mondja a kardiológus

Robert Hatala. Fotó Denník N - Tomáš Pobuda
Robert Hatala. Fotó Denník N – Tomáš Pobuda

A stressz nem akkora fenyegetés, mint gondoljuk, a dohányzásról beszélnünk sem kellene már, a szegénység pedig súlyos hatással lehet az egészségre. Interjú az egyik legelismertebb szlovák kardiológussal, Robert Hatalával.

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

Az interjú egy részlet a Hogyan legyünk egészségesek? (Ako byť zdravý?) című könyvből, melyben szakértőket kérdeztünk arról, hogyan gondoskodjunk magunkról, hogy minél tovább éljünk, jó egészségi állapotban, fájdalom és gyógyszerek nélkül.

Az interjúból kiderül:

  • milyen élelmiszereket kerüljünk a szívünk és az ereink egészségének védelmében,
  • hogyan ismerhető fel a szívroham, a stroke vagy a szívelégtelenség,
  • miért küzdenek már a negyvenévesek is magas vérnyomással,
  • melyik mozgásforma segít megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedéseket,
  • de az is, milyen hatással van a szegénység és a stressz a szív és az erek egészségére.

Hogyan befolyásolhatja a szívünk állapota az egészségünket?

A szív egy olyan szerv, amely folyamatosan működik, és ha leáll, néhány perc múlva a szervezet elkezd haldokolni. Ezért jelentősen meghatározza az élet hosszát és egészségünk minőségét. A szívet nem lehet csak magában szemlélni, ugyanis része az összetett szív- és érrendszernek. Feladata, hogy minden szervet oxigénnel és tápanyagokkal lásson el az artériák, arteriolák és kapillárisok sűrű hálózatán keresztül. A szívbetegségek nagy részét a szív vérellátásának meghibásodása okozza. A szív betegsége a legfontosabb szervek – a vesék, a máj, az agy és az erek – súlyos betegségeinek gyors kialakulásához vezet.

Meg tudjuk állapítani kívülről, hogy egészséges-e a szívünk és az ereink?

Az egyik legmegbízhatóbb kritérium a fizikai teherbírás. Az általunk folytatott ülő életmódban a szív nem kényszerül „magasabb fokozatba” kapcsolni. Nem kell a szöveteket több oxigénnel és tápanyaggal ellátnia. Nem terheljük le eléggé, ezért tétlenkedik. Amikor azonban a szív beteg, és leterheljük, problémák merülnek fel.

Milyennek kellene lennie ennek a terhelésnek?

Próbáljuk meg, hogy képesek vagyunk-e probléma nélkül 40 percig gyorsan gyalogolni. A negyvenperces gyors gyaloglás egy olyan mozgásforma, amely jó karban tartja a szívet és egészen időskorig végezhető.

Robert Hatala. Fotó N – Tomáš Pobuda

A gyors gyaloglás nem biztos, hogy mindenkinek ugyanazt jelenti. Hogyan kellene kinéznie?

A gyors gyaloglás

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Egészség

Orvosok

Szlovákia

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak