Napunk

Fico nem mondott igazat. A Lidl és a Kaufland nem kaszált az élelmiszer-dráguláson, ráadásul a Tesco nyeresége csökkent

Robert Fico. Fotó - TASR
Robert Fico. Fotó – TASR

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

  • Politikusok egy csoportja, élükön Robert Ficóval, a Smer elnökével, valamint néhány élelmiszergyártó és gazda is azt állította, hogy az áruházláncok aránytalan nyereségszerzésre használhatják ki az élelmiszerárak növekedését.
  • Az áruházláncok adatai azonban nem ezt mutatják. A Lidl és a Kaufland tavaly növelte a nyereségét, de csak néhány százalékkal, a Tesco áruházlánc profitja viszont csaknem negyedével csökkent.

Robert Fico, a Smer elnöke tavasszal kijelentette, hogy az áruházláncok becsapják a fogyasztókat, és nyereségük meredeken emelkedik. Fico közölte: kormányra kerülése esetén a megnövekedett nyereség egy részét elvenné az áruházláncoktól. A belföldi áruházláncok tavalyi adatai azonban azt mutatják, hogy Fico valótlan dolgokat állított. Ugyanezt igazolják a három legnagyobb áruházlánc friss eredményei is.

A német Lidl és Kaufland profitja a korábbi években megszokott mértékben nőtt. Nyereségük kevésbé gyarapodott, mint a bevételük. A brit Tesco szlovákiai láncának nyeresége ugyanakkor tavaly közel a negyedével csökkent. 2022-ben a kisebb áruházláncok esetében sem nőtt jelentősen a nyereség.

Így teljesített tavaly a három legnagyobb áruházlánc

  • A szlovák Lidl nyeresége tavaly 8%-kal

    Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Élelmiszer

Gazdaság

Vállalkozás

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak