Napunk

Ódor a komáromi Selye János Gimnáziumban nyitotta meg a tanévet, az oktatási autonómia és a migránsválság is szóba került

Ódor Lajos a Selye János Gimnázium udvarán tartott sajtótájékoztatót. Fotó - Napunk
Ódor Lajos a Selye János Gimnázium udvarán tartott sajtótájékoztatót. Fotó – Napunk

Ódor Lajos miniszterelnök egykori alma materében, a komáromi Selye János Gimnáziumban nyitotta meg a 2023/2024-es tanévet. Az évnyitó után leszögezte: a mindenkori kormánynak a legmagasabb nemzeti prioritásként kellene kezelnie az oktatásügyet. Beszélt arról is, hogyan képzeli a szlovákiai magyar oktatás helyzetének javítását. Szóba került a dél-szlovákiai migránsválság is.

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

Az évnyitó utáni sajtótájékoztatón Ódor elsőként a tehetséggondozás fontosságát emelte ki. A másik fő prioritás szerinte a fiatal tehetségek itthon tartása, mert ellenkező esetben kevesebb versenyképes, sikeres vállalkozás lesz az országban, és több lesz a szétszakított család. „Egyetlen egyetemi végzettségű ember elvesztése esetén mintegy 3 millió euró összegű hozzáadott értékkel lesz szegényebb ez az ország” – figyelmeztetett a kormányfő.

Ódor decentralizálná az oktatási rendszert

Ódor a Selye János Gimnáziumban a tényközpontú oktatás megreformálásának szükségességét is hangsúlyozta. A tények bemagoltatása helyett szerinte a kritikus és a stratégiai gondolkodás fejlesztésére kell hangsúlyt fektetni az iskolákban.

A kormány intézkedései között a felsőoktatás bőkezűbb finanszírozását említette, amelynek feltétele, hogy a hazai egyetemek nemzetközi szinten is kiemelkedő eredményeket érjenek el. „Bízom benne, hogy az utánunk következő kormány is ilyen szellemben folytatja majd a munkát, és a politikusok nemcsak szavak szintjén, hanem ténylegesen is a legmagasabb nemzeti prioritásként fogják kezelni az oktatásügyet” – fűzte hozzá.

A miniszterelnök a magyar diákoknak, pedagógusoknak is üzent. Azt mondta, szívében őrzi a magyar iskolákat, hiszen ő maga is innen indult. „A pozícióm azt mutatja, hogy magyar iskolából is lehet sikereket elérni, akár a miniszterelnöki székbe is kerülni, még ha csak ideiglenesen is. A sok munka meghozza a gyümölcsét” – hangsúlyozta.

Ódor Lajos miniszterelnök, Fonód Tibor, a Selye János Gimnázium igazgatóhelyettese és Andruskó Imre, a Selye János Gimnázum igazgatója. Fotó – Napunk

A Napunk kérdésére, hogyan képzeli el a szlovákiai magyar oktatás helyzetének javítását, illetve mit gondol az oktatási autonómiáról, azt válaszolta: előkészületben van egy politikai régiókról szóló tervezet, amelynek kapcsán foglalkoznak az oktatási kerületek felállításának lehetőségével is. Ez azt jelentené, hogy az adott régióban a mostaninál nagyobb lenne a mozgástér önállóan menedzselni az oktatást és az iskolákat. Ez a kerületi felosztás az ország egész területét érintené, nemcsak Dél-Szlovákiát.

A migránshelyzet kapcsán óva intett a pánikkeltéstől

A miniszterelnök újságírói kérdésekre válaszolva kitért a dél-szlovákiai migránshelyzetre is. Hangsúlyozta: nem olyan emberekről van szó, akik számára Szlovákia lenne a célország, ők csak átutazóban vannak itt, a többségük Ausztriában vagy Németországban kér menedéket.

A kormány jelenleg azt tervezi,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Menekültek

Ódor Lajos

Oktatás

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak