Napunk

A KDH elnöke rákfenének nevezte az LMBT+-személyeket, majd azzal mentegetőzött, hogy félreértették

Milan Majerský. Fotó N – Tomáš Benedikovič
Milan Majerský. Fotó N – Tomáš Benedikovič

Milan Majerský, a KDH elnöke rákfenének nevezte az LMBT+-embereket a Markíza vasárnapi politikai vitaműsorában, amivel felháborodott reakciók sorát váltotta ki, majd este bocsánatot kért a szavaiért. Összegyűjtöttük a reakciókat és megnéztük, a magyar térfélen kiállt-e valaki az LMBT+-emberek mellett.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Majerský a Na telo műsor végén azt a kérdést kapta, hogy Szlovákia számára a korrupció, vagy az LMBT+ jelenti-e a nagyobb veszélyt. A Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) vezetője ezt válaszolta: „Mindkettő szerencsétlenség bármilyen ország, nemcsak Szlovákia számára – a korrupció és az LMBT+ is. Ezek rákfenék, melyek tönkreteszik az országot. Bármelyiket.”

Mikor Michal Kovačič műsorvezető megkérdezte tőle, hogy rákfenének nevezi-e az LMBT+-embereket, Majerský ezt nem tagadta. „A korrupció és az LMBT+ is elpusztíthatja a nemzetet, mint olyat” – tette még hozzá.

Felháborodott reakciók

Majerský szavai komoly felháborodást váltottak ki. Az SaS felszólította a KDH elnökét, hogy kérjen bocsánatot az LMBT+-közösségtől, amiért rákfenének nevezte őket. „Ezzel a kijelentéssel Majerský úr nemcsak az összes LMBT+-embert sértette meg Szlovákiában, hanem a családjaikat és barátaikat is. Teljességgel elfogadhatatlan azt mondani, hogy az LMBT+-közösség ugyanúgy pusztítja az országot, mint a korrupció” – írta a párt alelnöke, Branislav Gröhling.

„Egyetlen politikus sem nevezhet rákfenének semmilyen embercsoportot. Sem az LMBT+-embereket, sem másokat. Ez teljességgel elfogadhatatlan, és elvárjuk Majerský úrtól, hogy bocsánatot kérjen ezért a kijelentésért” – reagált Michal Šimečka, a Progresszív Szlovákia elnöke.

„Ha a százalékokról van szó, semmi sem szent” – ezt már Miroslav Kollár, a Demokrati politikusa írta, aki cikket ajánlott Majerský figyelmébe, melyben Ferenc pápa arról beszélt az LMBT+ kapcsán, hogy Isten nem tagadja meg egyik gyermekét sem.

Ondrej Dostál, az OKS politikusa azt írta, hogy az efféle szavak méltatlanok minden politikushoz, aki demokratikusnak tartja magát.

Majerský kijelentésére reagált Roman Samotný is, a Tepláreň nevű szórakozóhely tulajdonosa, amelyet terrortámadás ért tavaly ősszel: „Milan Majerský, meghívom Önt a Tepláreňbe. Örömmel mesélnék személyesen arról, hogy milyen vége lesz annak, ha más embereket rákfenének és az ország szerencsétlenségének nevez.”

A magyarok közül csak Ravasz Ábel reagált

A Szövetség ingerküszöbét nem érte el Majerský kijelentése, a párt hivatalos FB-oldalán nyoma sincs a hétvégi politikai botránynak.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

KDH

LMBT+

Ravasz Ábel

Választások 2023

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak