Napunk

Négy héttel a parlamenti választás előtt egyre világosabban látjuk, ki kivel nem akar kormányozni

Fotó - Tomáš Benedikovič
Fotó – Tomáš Benedikovič

Pellegrinit és Ficót megbízhatóbbnak tartják, mint Čaputovát, derül ki a Focus friss felméréséből.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Andrej Danko (SNS) és Boris Kollár (Sme rodina) éles vitába keveredett az RTVS O päť minút 12 műsorában. A szóváltás során sértéseket vágtak egymás fejéhez a pártelnökök.

Az SNS és a Sme rodina pártok vezetői közti ellentét miatt a két párt nem kelt olyan benyomást, hogy a szeptemberi választások után egy koalícióban folytatnák. Ha bejutnak a törvényhozásba, könnyen előfordulhat, hogy kulcsszerepük lesz a kormányalakításban.

„Nem látom okát annak, hogy fontos ügyekben az SNS-szel tárgyaljunk” – mondta Kollár. Danko pedig úgy fogalmazott, hogy a PS és az OĽaNO mellett a Sme rodina kormányra kerülését is meg kell akadályozni.

A Denník N információi szerint a Hlasban sem lelkesednek túlságosan az SNS elnökéért, akit nem tartanak megbízható koalíciós partnernek. Peter Pellegrini és Andrej Danko között is személyi ellentétek vannak, de a Hlas egyelőre hivatalosan nem zárta ki az együttműködést az SNS-szel.

A politikai pártok a hétvégén a közeledés helyett az egymástól való szigorúbb elhatárolódást folytatták. Milan Majerský, a KDH elnöke a Markíza tévécsatornán kijelentette, hogy nem lép koalícióra olyan pártokkal, amelyek megszüntetnék a Speciális Ügyészséget.

Majerský megjegyezte, hogy elfogadhatatlannak tartja azt is, hogy a Progresszív Szlovákia a választási programba foglaltak alapján megváltoztassa Szlovákia arculatát. A KDH elnöke arra kérdésre, hogy kormánykoalíciót kötne-e a Hlasszal, nem válaszolt egyértelműen.

A Hlas elnöke, Peter Pellegrini kizárta, hogy pártja a Republikával lépjen koalícióra. A Hlas alelnöke, Erik Tomáš viszont nem vetette el a kormányzás lehetőségét a Smerrel.

Veled nem

Négy héttel a parlamenti választás előtt körvonalazódik az, hogy a pártok kit utasítanak el.

Az OĽaNO kizárta a kormánykoalíciót

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Andrej Danko

Boris Kollár

Hlas

KDH

Peter Pellegrini

Progresívne Slovensko

Robert Fico

Sme rodina

Smer

SNS

Választások 2023

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak