Napunk

A párkányi ovi, amelyért tüntettek, változás nélkül kezdi meg a tanévet, de az átszervezés terve újra előkerül

Jövő szeptembertől négy helyett két óvodát működtetne Párkány önkormányzata. Fotó - Horváth Ákos
Jövő szeptembertől négy helyett két óvodát működtetne Párkány önkormányzata. Fotó – Horváth Ákos

Párkányban a 2023/2024-es tanévet a megszokott menetrendben kezdhetik el az önkormányzati óvodák, de szinte biztos, hogy ebben a formában utoljára. Az óvodák racionalizációja év végén ismét terítékre kerül.

Óriási felháborodást váltott ki a párkányi képviselő-testület június 27-ei döntése, melyben az egyetlen magyar nevelési nyelvű óvoda bezárását szavazták meg a képviselők. A Hársfa utcai óvoda révén érintett szülők és a város lakossága aláírásgyűjtésbe kezdtek. Az önkormányzat épülete előtt mintegy százan tiltakoztak az óvoda bezárása ellen a szavazást követően.

Akkor többen úgy fogalmaztak, váratlanul érte őket a racionalizáció, a város viszont azt állította, több alkalommal is téma volt az óvodák átszervezése, mely gazdasági okokból, illetve a gyerekek számának folyamatos csökkenés miatt elkerülhetetlen.

Az indulatokat kiváltó határozatot pár nappal később, július 3-án törölte a párkányi képviselő-testület, a határozatot pedig Eugen Szabó polgármester alá is írta. A kedélyek lecsillapodtak.

Írásunkból kiderül, hogy:

  • valóban minden óvoda korlátozások nélkül kezdheti-e el az új tanévet Párkányban;
  • mi minden történt a Hársfa utcai óvodában a képviselők döntését követően;
  • az önkormányzat elfogadta a testület döntését, de továbbra is tervez racionalizációs lépéseket.

Minden városi ovi kinyit

Megkerestük Párkány polgármesterét a tanévkezdés kapcsán. Eugen Szabó megerősítette, hogy a 2023/2024-es tanévben a városi fenntartású óvodák mindegyike működni fog. „Visszatérünk a Covid előtti normál működési rendhez” – közölte a polgármester. Hozzátette: minden gyermeket abba az óvodába várnak, amelyikbe beíratták tavasszal a szülei. „A szülőknek semmilyen változással nem kell számolniuk” – tudtuk meg a polgármestertől.

Bíró Angelika, a Hársfa utcai óvoda igazgatója megerősítette, hogy a város vezetése júliusban azt közölte velük, hogy „egy évig minden marad a régiben”, viszont az átszervezés nem kerül le a napirendről. Arról viszont nincs tudomása, hogy a legutóbbi szavazás óta érdemben foglalkoztak-e a témával.

Az utóbbi napokban a tanintézmény munkatársai már az új tanévre és a gyermekek fogadására készültek. „Az önkormányzattól megkaptuk a képviselők második szavazásáról szóló határozatot, melyben az állt, hogy visszavonták az óvoda bezárásáról szóló korábbi döntést” – részletezte az igazgató.

Hozzátette, ezt követően minden áprilisban beíratott óvodás felvételéről kiadta a befogadásról szóló határozatot. „Bár június 30-ig kellett volna ezeket a határozatokat kiadni, de

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Óvodák

Párkány

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak