Napunk

Három új kórház, egyszerűbb vállalkozás, az azonos nemű párok jogainak kiterjesztése – bemutatta programját a PS

Michal Šimečka. Fotó - TASR
Michal Šimečka. Fotó – TASR

Lazítanának az abortuszszabályozáson, bevezetnék a bejegyzett élettársi kapcsolatot, választhatóvá tennék az -ová végződést a női vezetéknevek végén, differenciált hozzáállást biztosítanának a nemzeti kisebbségeknek és felülvizsgálnák a nyelvtörvényt és az állampolgársági törvényt. A PS szombaton bemutatta a választási programját.

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

Michal Šimečka pártelnök vezetésével a Progresszív Szlovákia szombaton Pozsonyban bemutatta a választási programját.

1. Tíz prioritás: három kórház és „klímajegy”

A Progresszív Szlovákia tíz legfontosabb prioritást határozott meg. Ezek között szerepel például, hogy tíz éven belül három új kórházat építenének, csökkentenék a munka adóterheit, jelentősen megkönnyítenék a vállalkozást, egyszerűsítenék a napelemekhez való hozzáférést, és bevezetnék a bejegyzett élettársi kapcsolatokat.

Programjuk több eleme már korábban is bemutatásra került, ilyen például a „Celoslovák” nevű országos éves tömegközlekedési bérlet bevezetése. A progresszívek által csak klímajegynek nevezett bérlettípussal az ökológiai közlekedést támogatnák. A PS azt nem közölte, mennyibe kerülne ez a bérlet, a mintául szolgáló osztrák KlimaTicket, éves ára 1095 euró, a nyugdíjasok és diákok részére pedig 821 euró.

A PS tíz legfontosabb prioritása között szerepel például a pontos gyermektartás garantálása, amit a kifizetés államra való átruházásával szeretnének elérni. A progresszívek lakhatási támogatást is szorgalmaznak.

2. Egyszerűsített vállalkozás

A PS programja gazdasági témákkal kezdődik, az első fejezet a „Vállalkozó Szlovákia” (Podnikavé Slovensko) címet kapta. Ebben arról írnak, hogy jelentősen könnyítenének a kisvállalkozók terhein. Egy olyan mikrovállalkozási formát vezetnének be, melyben a vállalkozónak nem kellene vállalkozást alapítania, sem könyvelést vezetnie, ha forgalma nem halad meg egy meghatározott összeget. Utóbbit a szövegben nem konkretizálják.

„Minden természetes személy automatikusan kap egy vállalkozói azonosítót [IČO] és egy vállalkozói számlát, amelyről egyszerű mobiltelefonos alkalmazáson keresztül könnyen és legálisan állíthat ki elektronikus számlákat” – ígéri a program. „A kormány automatikusan levon egy kis adót erről a számláról és a teljes éves forgalomból – és ennyi. Nincs több adó vagy illeték”.

Ezen felül a vállakozást már 16 éves kortól lehetővé tennék. A 16 éves fiatalokat egy másik programpont is érint. Eszerint a PS választójogot adna az önkormányzati választásokon a 16 és 17 éveseknek.

3. Alacsonyabb jövedelemadó

A PS a programban hosszasan tárgyalja az adópolitikát és az államháztartást is, de a konkrét számadatok nagyrészt hiányoznak a szövegből.

A dokumentumban szerepel az a törekvés, hogy csökkentsék „a munka adóterheit a társasági és személyi jövedelemadó-kulcsok csökkentésével és/vagy az adóalap adómentes részének növelésével”. Azt azonban nem részletezik, ezt konkrétan hogyan képzelik el.

A Denník N-nek adott interjújában Michal Šimečka elnök az Igor Matovič OĽaNO-elnök által még pénzügyminiszterként keresztülvitt úgynevezett családi csomag felülvizsgálatának lehetőségéről is beszélt.

4. Online bíróság, ügyészségi reform

Az igazságügyi fejezetben a progresszívek azt ígérik, hogy létrehoznak majd egy online bíróságot, amely 60 napon belül dönt az egyszerű, legfeljebb 10 ezer eurós vitás ügyekben. Szerintük ennek felállítása a vállalkozásokat is segítené.

„Ez az online bíróság a Igazságügy Online platform része lesz, amely az Expressz Online Bírósághoz benyújtott beadványok automatikus generálásával, valamint alternatív vitarendezési módszerekkel és automatizált jogi tanácsadással fog rendelkezni” – javasolja a PS.

A program említi az ügyészség reformját is. „Víziónk része az is, hogy megszüntessük az ügyészség jelenlegi szovjet modelljét, és azt egy modern demokratikus országnak megfelelő, az államügyészség elvein alapuló rendszerrel váltsuk fel” – írják a PS programjának szerzői.

További ambiciózus ígéretük a bírósági eljárások időtartamának felére csökkentése.

5. Bejegyzett élettársi kapcsolat és házasság

Bár a tíz prioritás között a PS a bejegyzett élettársi kapcsolat intézményének bevezetéséről ír, amelyet minden pár, így az azonos nemű párok is igénybe vehetnének, a választási program egyenlőségről szóló fejezetében még ennél is tovább elmennek.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Progresívne Slovensko

Választások 2023

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak