Napunk

Michal Šimečka PS-elnök: Mindent megteszünk, hogy Fico ne kormányozzon

Fotó N - Vladimír Šimíček
Fotó N – Vladimír Šimíček

Arról egyelőre nem akar beszélni, készül-e a kormányfői posztra. Számára Pellegrini a múlt politikusa, de az együttműködést csak a Smerrel, a Republikával és az SNS-szel zárja ki. Szerinte az elmúlt évtizedben a liberális pártok túl könnyen feladták az elveiket.

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

A Progresszív Szlovákia a felmérések szerint a második legerősebb párt, néhány százalékpont választja el a Robert Fico vezette Smertől, 15–18 százalékra mérik az egyes közvéleménykutatók.

Michal Šimečka a Denník N-nek adott interjújában nem válaszolt egyenesen arra a kérdésre, készül-e a kormányfői posztra. Ha a PS bejut a parlamentbe, Šimečka otthagyja az Európai Parlamentet, illetve az ottani alelnöki posztját. Mint mondta, kész vállalni minden felelősséget, amit a választók a szeptember 30-i választáson rá és a pártjára rónak, de ebben a pillanatban Robert Fico vezet, és ha a következő egy hónap alatt nem változik semmi, akkor ő fog kormányt alakítani.

Ezért a PS jelenleg minden energiáját abba fekteti, hogy ezt megakadályozza, hogy ne lehessen Milan Mazurek vagy Andrej Danko miniszter, és reményt adjon az embereknek, hogy Szlovákia a választás után nem fog visszatérni a múltba. „Szakadék szélén állunk, nemcsak mi pártként vagy a demokratikus spektrum, hanem az egész ország” – fogalmazott.

Pellegrini „a múlt politikusa”

Šimečka elmondása szerint egyelőre arról sem folytatnak más pártokkal tárgyalásokat, hogy hogyan nézhet ki az új kormány, de azért természetesen gondolkodnak ezen. Arra azonban nem vesztegetik az energiát, hogy funkciókat és pozíciókat osztogassanak a majdani új kormányban. Szerinte most az a legfontosabb, hogy azok is eljöjjenek választani, akik egyelőre nem akarnak, a hátralévő négy hétnek az ő meggyőzésükről kell szólni.

Fotó N – Vladimír Šimíček

A PS a választás utáni stratégiájáról szeptemberben tájékoztatni fogja a nyilvánosságot. A párt teljes képet akar adni a választóknak arról, hogyan képzelik el az esetleges kormányzást, mely pártokkal szeretnének együttműködni. Arra azonban a pártelnök kitérő választ adott, hogy szó lesz-e azokról a tárcákról, amelyekre a PS igényt tart. „Mindenképp fogunk beszélni a prioritásokról. De ez összefügg ezzel a kérdéssel” – fogalmazott.

Peter Pellegriniről azt mondta, a PS számára ő „a múlt politikusa”, hiszen egykori miniszterként és kormányfőként neki is nagy felelőssége van abban, hogy Szlovákia oda jutott, ahol most van. Bár úgy tűnik, akárki nyeri a választást, nem fog tudni a Hlas nélkül kormányt alakítani, Šimečka azt sem mondta ki egyértelműen, hogy együttműködne-e Pellegrinivel.

„Én és a kollégáim a PS-ben tudatosítjuk a létfontosságú felelősséget a jövővel, a külpolitikai irányultsággal, a liberális-demokrata berendezkedéssel kapcsolatban. Ezért mindent megteszünk a kampány során és a választás után is, hogy Robert Fico ne kormányozzon. Minden dilemmát, amiről beszélünk, számításba fogunk venni.”

Šimečka arról is beszélt, hogy más pártokkal ellentétben a PS nem húz vörös vonalakat – már az olyan alapvető paramétereken kívül, mint a demokratikus Európához való tartozás, az emberi jogok védelme, amik eleve kizárják az együttműködést a Smerrel és a fasiszta pártokkal.

Túl sokszor hátráltak meg a liberálisok

Arra a kérdésre nem akart válaszolni, hogy egy Fico-ellenes koalíció érdekében a PS hajlandó lenne-e beáldozni a bejegyzett élettársi kapcsolat ügyét, amiről például a KDH jelezte, az számukra elfogadhatatlan. De általánosságban Šimečka úgy gondolja, a liberálisok az elmúlt húsz évben túl könnyen meghátráltak és feladták a programpontjaikat, és nem szeretné ha ez megismétlődne.

A PS számára más témák mellett az élettársi kapcsolatokon belüli egyenlőség is kulcsfontosságú, ez nem kultúrharc, hanem több tízezer konkrét ember számára nyújtott segítség. Šimečka nagy felelőtlenségnek tartja a KDH részéről az ilyen vörös vonalak meghúzását, amikor a felmérések szerint Fico vezet és „szakadék szélén állunk”.

Arra az elméleti kérdésre, hogy a PS hajlandó lenne-e feláldozni Daniel Lipšic különleges ügyészt, ha a Hlas ezt szabná feltételül a Különleges Ügyészség és a Specializált Büntetőbíróság megtartása mellett, Šimečka szintén nem válaszolt. Méltatta Lipšic munkásságát és az említett intézmények fontosságát a korrupció elleni harcban.

Fotó N – Tomáš Benedikovič

Az olyan támadásokkal, miszerint a PS tagjai a „pozsonyi kávéház szélsőségesei” lennének, nem igazán foglalkozik, a kampány egy kemény sport, de azért úgy érzi magát, mint Franz Kafka regényében Jozef K., aki bíróság előtt áll, de nem tudja, mivel vádolják.

Mikuláš Dzurinda azon vádjára, miszerint a PS nem megdolgozott a magas támogatottságért, hanem hallgatással szerezte azt, Šimečka azt mondta, a PS nem vesz részt az agresszív kampányban, pozitív kampánnyal népszerűsíti a programját. A Modríval és a Híddal egyébként minden további nélkül el tudja képzelni az együttműködést, csak ahhoz be kellene jutniuk a parlamentbe is.

A PS a parlamentbe valószínűleg nem bejutó kisebb pártokat nem fogja felszólítani arra, hogy lépjenek vissza a nagyobbak javára, még ha vannak is, akik szerint ezt kellene tennie.

A PS a programját holnap fogja bemutatni, a legfontosabb témák a gazdaság újraindítása és az egészségügy lesz, valamint a közhangulat javítása Szlovákiában, hogy mindenki jól érezze magát, függetlenül attól, hogy milyen kisebbség tagja.

Az árstopot populizmusnak tartja

Az olyan egyszerű üzenetekkel szemben, mint amiket Robert Fico vagy akár a Hlas kínál, vagy amikkel Matovič próbálkozott, a PS olyan szakpolitikát kínál, ami nem populista, konkrét intézkedéseket, állítja az elnök. Šimečka szerint az emberek többsége érzi, hogy a varázsmegoldások nem működnek.

A PS nem támogatja az olyan széles körű intézkedéseket, amelyek mindenkire vonatkoznak anyagi helyzettől függetlenül – mint az adókedvezmény vagy a mindenkire érvényes rezsicsökkentés –, szerinte a leginkább rászorulókat megcélzó intézkedésekre van szükség.

Az olcsó energiával és élelmiszerrel kampányoló Pellegrini kapcsán azt mondta, Magyarország példáján látszik, hogy az élelmiszerárstopok nem működtek, az infláció nagyobb lett, mint bárhol máshol. Az élelmiszerárak befagyasztása tiszta populizmus, és az energiaárak mindenki számára való támogatása is igazságtalan és fenntarthatatlan.

Šimečka örül annak, hogy Ivan Korčok elindul az elnöki posztért, szerinte jó miniszter volt, a legjobb tárcavezetők közé tartozott a Matovič-kormányban. Az elnökválasztással kapcsolatban a PS azonban csak a parlamenti választás után fog nyilatkozni. Azt egyelőre nem mérlegelik, hogy indítanak-e saját jelöltet, és azt is csak a választás után árulják el, fogják-e támogatni Korčokot.

Michal Šimečka

Peter Pellegrini

Progresívne Slovensko

Robert Fico

Választások 2023

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak