Napunk

Túljelentkezés van a Fidesz elitképzőjének dunaszerdahelyi programjaira a szervezők szerint

MCC Feszt Esztergomban. Fotó - FB/MCC
MCC Feszt Esztergomban. Fotó – FB/MCC

Szeptemberben indul a magyar állami pénzekkel felturbózott tehetséggondozó szlovákiai tagozata, a szervezők az iskolákban is fognak jelentkezőket toborozni.

Májusban derült ki, hogy Erdély és Kárpátalja után Szlovákiába érkezik a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nevű, Fidesz-közeli tehetséggondozó intézmény. Az MCC Dunaszerdahelyen telepszik le, és a szintén Fidesz-közeli Ma7 portál és hetilap korábbi politikai rovatvezetője, Pomichal Krisztián fogja vezetni.

A dunaszerdahelyi MCC alapiskolás és középiskolás diákoknak kínál képzéseket. Az ötödikes alapiskolásoknak szóló Fiatal Tehetség Program (FIT) keretében 25, a Középiskolás Program (KP) keretében 100 jelentkezőt vártak a szervezők.

A dunaszerdahelyi központ indításának előkészületei még zajlanak, a székhely a Malom utcában lesz. A középiskolásoknak szánt helyek még nem teltek be, az ötödikes alapiskolások programjában viszont jókora túljelentkezés van.

Orbán Viktor az erdélyi MCC-ben

Az MCC nem titkoltan a Fideszhez közeli intézmény, hiszen fenntartó alapítványának kuratóriumi elnöke Orbán Balázs, Orbán Viktor miniszterelnök tanácsadója (a hivatalos megnevezés szerint „politikai igazgatója”).

Emellett pedig az utóbbi három évben az Orbán-kormány több száz millió euróval tőkésítette fel az intézményt olyan módon, hogy állami tulajdonú részvényeket (Mol, Richter) és ingatlanokat adományozott neki. A kormány ezenkívül közérdekű vagyonkezelő alapítvánnyá tette meg az MCC alapítványát, így alkotmányos védelmet biztosítva ennek a vagyonnak.

Maga Orbán Viktor sem tartja magát távol az intézménytől.

Júliusban a tusványosi fesztivál után Orbán egyenesen az MCC erdélyi bázisa felé vette az irányt, hogy az ottani fiatalokkal találkozzon. Üzenetet is hozott nekik: ideológiai gyorstalpalójában elmagyarázta nekik, hogy akikkel „mi vagyunk egy zászló alatt”, azok azt gondolják, vannak magasabb rendű dolgok, amiket szolgálni kell: az Isten, a haza és a család. A másik oldalon pedig szerinte azok vannak, akik önmagukat tartják a legfontosabbnak az életben. Ezt a tanítást a miniszterelnök Tucker Carlson amerikai influenszernek is megismételte augusztus végi interjújában.

Orbán fiatalok körében tett látogatását könnyed TikTok-videókkal és szelfisorozattal tették még emlékezetesebbé a közösségi médiában.

Szelfizések Erdélyben. Fotó – Orbán Viktor FB-oldala

További terjeszkedés

Az MCC az elmúlt hónapokban töretlenül terjeszkedik.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Dunaszerdahely

Fidesz

Oktatás

Orbán Viktor

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak