Napunk

Napunk newsfilter: Felülírhatja-e Fico pragmatizmusát az oroszbarátság? Ha a választóin múlna, igen

Robert Fico Zólyomban augusztus 29-én. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Robert Fico Zólyomban augusztus 29-én. Fotó N – Tomáš Benedikovič

1. Fico népszerűségével az oroszbarátság is nő Szlovákiában. 2. Magyarországnak továbbra is kell az EU pénze, de a házi feladatot még mindig nem végezte el.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

https://open.spotify.com/episode/4MO5Sv34glAsuLeELrFk2b

 

A híreket válogatta és kommentálta Renczes Ágoston

Kedves Olvasók! A nyári szünetben előfordulhat, hogy egy-egy nap kevesebb eseményhez írunk jegyzetet. A newsfilter eredeti terjedelmében szeptembertől jelentkezik újra. Tartsanak velünk nyáron is!


1. Fico népszerűségével az oroszbarátság is nő Szlovákiában

Ahogy az elmúlt hónapokban egyre nőtt Robert Fico és a Smer támogatottsága, úgy növekedtek az aggályok azzal kapcsolatban, hogy Szlovákia az orbáni útra lép, és a külpolitikája EU- és NATO-ellenesebb, oroszpárti fordulatot vesz.

Erre az aggályra bőven adott okot Robert Fico, aki az ukrajnai háború kapcsán ugyanazon a békepárti állásponton van, mint Orbán Viktor. Az oroszpártiság – amellett, hogy a szlovák társadalom nem elhanyagolható része mindig is fogékony volt rá – elsősorban a szélsőjobbot jellemezte. Na meg Ľuboš Blahát, aki bár a Smer egyik arca, az ő Szovjetunió és Putyin iránti rajongása a Smer-kormányok külpolitikájában nem jelent meg.

Az Ipsos hónapok óta méri Szlovákiában az emberek demokráciafelfogását, a legfrissebb felmérése szerint március óta nő azok aránya, akik szívesen látnák Szlovákiát újra az orosz befolyási övezetben, és az elmúlt években hatalmasat emelkedett azok aránya is, akik olyan erős kezű vezetőt szeretnének, akinek nem kell törődnie a parlamenttel meg a választásokkal. Elsősorban természetesen az SNS és Republika szavazóiról van szó, na meg a Smeréről.

A Hlas ebben az ügyben jobban hasonlít a liberális, jobbközép és jobboldali-populista pártokra. Pellegrini szavazói, ha nem is akkora arányban, mint az utóbbiak szavazói, de elutasítják az orosz érdekszféra alá tartozást.

A felmérésből kiolvasható, ahogy nőtt az oroszpártisággal házaló Fico népszerűsége, úgy nőtt az oroszpártiság is. Ez semmi esetre sem jó hír, és az is kérdés, vajon Fico teljesen belegabalyodott-e ebbe a világképbe, vagy megvan a pragmatizmusa. Hiszen

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Európai Unió

Hlas

Magyarország

Napunk newsfilter

Oroszország

Republika

Robert Fico

Smer

SNS

Választások 2023

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak