Napunk

Az SNS, Republika és Smer választói az orosz befolyás felé húznak, egyre nő az autoriter vezető iránti igény

Fotó N – Tomáš Hrivňák
Fotó N – Tomáš Hrivňák

A közelgő választásokkal egyre többen vannak, akik a demokrácia egy kicsit más formáját szeretnék, mint az Nyugat-Európában és jelenleg Szlovákiában megszokott.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Az Ipsos ügynökség 2023 márciusa óta már hat alkalommal mérte meg, hogy milyen a társadalom viszonya a demokráciához. A válaszadók hat állítást értékeltek a demokráciával kapcsolatban, melyeket a Globsec think-tank javasolt. Emelkedik azok száma, akiket az Ipsos is „antidemokratáknak” tart: az arányuk a lakosság 25 százaléka.

Ki húz az orosz befolyási szféra felé

Az adatok azt mutatják, hogy március óta nő azoknak a száma, akiket nem zavarna a visszatérés az orosz befolyási övezetbe, és azoké, akik szerint az 1945-ös felszabadítás jogot adott a Szovjetuniónak arra, hogy Csehszlovákiában maradjanak további 40 évig.

Ezek az eredmények megmagyarázhatják, hogy a választások előtt miért sikeresek az oroszpárti és antidemokratikus pártok – a Smer és az SNS – és miért csökken a Hlas támogatottsága, mely ezekben a kérdésekben inkább a nyugat- és demokratapárti irányhoz tartja magát.

Azt az állítást, hogy „muszáj megakadályoznunk azt, hogy Oroszország ismét a befolyási szférájába vonjon minket”, a megkérdezettek majd 30 százaléka ellenezte, ami március óta növekedést jelent.

Azoknak a pártoknak, amelyekben oroszpárti politikusok vannak, oroszpárti választóik vannak.

Az orosz befolyási szférába való visszatérést nem utasítja el a Smer választóinak 48 százaléka, a Republika választóinak 61 százaléka és az SNS választóinak 68 százaléka.

A Hlas választóinál jelentősen különböző hozzáállást tapasztalunk Oroszországhoz: 27 százalékuk szeretne Putyin befolyása alá tartozni.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Demokrácia

Felmérés

Oroszország

Propaganda

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak