Napunk

Káčer: Fico simán odaadná Dunaszerdahelyt és környékét Orbánnak, hogy a gonosz Nyugattól elszakadt országában nyugalma legyen

Fotó N - Tomáš Hrivňák
Fotó N – Tomáš Hrivňák

Putyin a szavak után áttért a tettekre. Mi a biztosíték, hogy nem teszi ezt meg velünk Orbán Viktor is? – kérdezi Rastislav Káčer volt diplomata, egykori csehországi, amerikai és magyarországi nagykövet és külügyminiszter.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Káčer a Denník N-nek adott interjúban egyebek alatt arról beszélt, hogy Orbán Viktornak az áll érdekében, hogy kiélezze a nemzetiségi ellentéteket, gyűlöletet keltsen, és elhitesse, épp Szlovákia az az ostoba, aki ezt élteti. Ha ezt a problémát elhanyagoljuk, hamarosan szembe kell néznünk a súlyos következményekkel – állítja a volt diplomata.

A beszélgetésben Káčer elmondta, hogy jelenleg nem érez késztetést arra, hogy visszatérjen az aktív politikába. A külügyminiszteri posztot elmondása szerint csak azért vállalta el, mert attól tartott, hogy Ivan Korčok távozása után megváltozhat Szlovákia külpolitikai irányvonala, jobban közeledik majd Orbán Viktor politikájához.

Ezt azokon a koalíciós tanácsokon is érezte, amelyeken először vett részt, Igor Matovič és Milan Krajniak állítólag afelől tudakolózott, miért ne lehetne Brüsszelben támogatni Orbánt, miért ne lehetne hasonló módon politizálni. Káčer azonban nem szereti az efféle populista „szövegeket”, már akkor úgy vélte, ez többet árthat, mint használhat Szlovákiának.

Káčer úgy véli, a saját értékünket az is meghatározza, hogy ki gyűlölködik velünk szemben. Ezért elmondása szerint Matovič, Blaha, Chmelár vagy Gyimesi támadásai nem zavarják, sőt, büszke rájuk.

Kiáll az éles szavak mellett

Az interjúban felelevenítik Káčer nagy port kavart szavait, amikor a Markíza televízióban azt mondta, hogy ha Putyin sikeresebb lenne, akkor Magyarország már előállt volna a területi követeléseivel Szlovákiával szemben. Káčert ekkor hungarofóbiával vádolta Matovič és Gyimesi is.

A volt miniszter ezzel kapcsolatban leszögezi, hogy ő sosem Magyarországot támadta, hanem Orbánt és a politikáját, ami szerinte erozív politikát folytat Szlovákia ellen, ami felforgatja az országot. Ezért ma is helyesnek tartja, hogy egy külügyminiszter hangosan kimondjon ilyen dolgokat.

Erre szerinte két okból van szükség.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Magyarország

Orbán Viktor

Rastislav Káčer

Vlagyimir Putyin

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak