Napunk

Orbán Viktor Tucker Carlsonnak: Hazugság, hogy Ukrajna nyerésre áll. Trump az emberiség megmentője

Tucker Carlson és Orbán Viktor Budapesten. Fotó - MTI
Tucker Carlson és Orbán Viktor Budapesten. Fotó – MTI

Nagyinterjút adott a szélsőséges állításairól ismert amerikai véleményvezérnek a magyar miniszterelnök. Orbán megerősítette az álhírterjesztő riporter számos valótlan állítását. (Frissítve Ukrajna reakciójával.)

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Az Északi Áramlatot Bidenék robbantották fel, akik nem ismerik Oroszországot, Orbánnal ellentétben, akit börtönbe vetettek az oroszok. Ilyen és ehhez hasonló állításokkal van tele az a félórás interjú, amelyet Tucker Carlson amerikai véleményvezér készített Orbán Viktor miniszterelnökkel.

A Fox News megvált tőle, Orbán kitart mellette

Carlson a Fox News amerikai televízió legnépszerűbb és legbefolyásosabb műsorvezetője volt, amíg idén tavasszal váratlanul nem menesztették. Carlson az amerikai televíziózás legmegosztóbb szereplője lett az elmúlt években, migránsellenes, oltásellenes és LMBTI+-ellenes nézeteket terjesztett, támogatta a szélsőséges, a Capitolium ostromában is részt vállaló QAnon mozgalmat, védelmébe vette Vlagyimir Putyint és Donald Trumpot, és kiállt amellett hogy a 2020-as, Trump vereségével végződött amerikai elnökválasztást elcsalták. (Habár egy kiszivárgott sms-e szerint valójában utálta Trumpot, de a képernyőn azt mondta, amit nézői hallani akartak.)

Miután távozott a Fox Newstól, Carlson szólókarrierbe kezdett a közösségi médiában. Az X-en, vagyis a korábbi Twitteren továbbra is milliók követik a munkásságát.

Carlson barátsága Orbánnal nem új keletű. 2021-ben egy hetet töltött Magyarországon, és akkor is készített Orbánnal egy alákérdezős interjút, valamint egy Magyarország kontra Soros György című videóban magasztalta az orbáni rezsimet. A közpénzből felhizlalt MCC számára is előadást tartott Esztergomban.

Orbán, a bebörtönzött felszabadító?

Az Orbánnal készült interjú nagyrészt külpolitikai kérdések körül forgott, Tucker Carlson főként az ukrajnai háborúval kapcsolatos nézeteiről faggatta Orbánt. Gyakran felmerült Donald Trump neve, akit Orbán egyenesen az emberiség megmentőjének nevezett.

Carlson azzal igyekezett nézői számára Orbán kompetenciáját bizonyítani, hogy fiatalkorában az oroszok irányította rendőrség „börtönbe vetette, amiért megpróbálta felszabadítani az országot”.

Habár érthető, hogy az amerikai nézők számára a riporter egyszerűsít, de ez az állítás így is elég messze van a valóságtól. Orbánt csakugyan őrizetbe vette a rendőrség 1988-ban egy tüntetés során, Nagy Imre kivégzésének 30. évfordulóján, amikor ellenzéki megemlékezést tartottak Budapesten. Ezt az eseményt értelmezte úgy Carlson, hogy Orbánt bebörtönözték, amiért felszabadította volna az országot, ami több mint erős túlzás. A riporter célja az volt ezzel a csúsztatással, hogy bizonyítsa, mennyire érti Orbán Oroszországot és Ukrajnát.

Orbán Viktor és Tucker Carlson Budapesten 2021-ben. Fotó – OV Fb-oldala

Carlson szerint Biden megölné Putyint, Orbán nem cáfolja

Carlson szerint az Egyesült Államokban úgy látják, Ukrajna nyerése áll a háborúban, ami „nem tűnik igaz állításnak”. Orbán élesebben fogalmazott, szerinte ez egyértelmű hazugság. „Nem félreértés, hazugság. Ez lehetetlen” – jelentette ki a magyar miniszterelnök.

Orbán közölte, együttérez a szenvedő ukránokkal, de szerinte az ukránoknak hamarabb fognak elfogyni a katonáik, mint az oroszoknak. Így aztán az a stratégia, amit a Nyugat – és vele Magyarország – támogat, rossz stratégia, véli a kormányfő.

Carlson azt állítja az interjúban, Joe Biden akár Putyin megölésével is le akarja győzni Oroszországot. Ez így megint nem igaz, Biden ilyet soha nem mondott. Röviddel a háború kitörése után Lengyelországban egy beszédében annyit mondott az amerikai elnök, „az ég szerelmére, ez az ember nem maradhat hatalmon”. Ezt a kijelentését később úgy magyarázta, nem akarja megbuktatni Putyint, csak erkölcsi felháborodásának adott hangot. Az orosz elnök megölése fel sem merült az amerikai vezetés kommunikációjában.

Orbán

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Amerikai Egyesült Államok

Joe Biden

Magyarország

Média

Orbán Viktor

Orosz–ukrán háború

Vlagyimir Putyin

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak