Napunk

Az új orosz tankönyv szerint fasiszták az ’56-os forradalmárok, a magyar kormányt nem izgatja a hazugság

1956-os magyar forradalmárok. Fotó - TASR
1956-os magyar forradalmárok. Fotó – TASR

Fasisztának állítja be az 1956-os magyar forradalmárokat a tizenegyedikes diákok számára készülő új orosz állami tankönyv, a magyar kormányt, úgy tűnik, mindez nem zavarja. Vlagyimir Megyinszkij korábbi kulturális miniszter jegyzi a kötetet, amelynek tartalma vasárnap látott napvilágot.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Cikkünk a budapesti orosz nagykövetség reakciójával frissült.

A Telex megkereste a külügyminisztériumot, a belügyminisztériumot, Orbán Viktor miniszterelnököt, sőt Novák Katalin köztársasági elnök hivatalát is, de egyik megkérdezett sem reagált az esetre. Végül Menczer Tamás külügyi államtitkár törte meg a csendet.

„1956-ban a magyar emberek fellázadtak a kommunista diktatúrával szemben, ez világos, egyértelmű tény, nem vitakérdés. Minden ezzel ellentétes állítás hamis. Ami történt annyira egyértelmű, hogy erről nem nyitunk vitát senkivel” – mondta az Origónak.

Abból kiindulva, hogy Menczer úgy fogalmazott, „nem nyitunk vitát senkivel”, a magyar kormány vélhetően lezártnak tartja a kérdést. Erre utal legalább is, hogy azóta sem történt semmiféle lépés az ügyben.

A magyar kormány egyetlen képviselője sem nyilatkozott arról, hogy elítélik-e az orosz tankönyvek tartalmát, bekéretik-e az orosz nagykövetet, esetleg panaszt tesznek-e az orosz félnél a tankönyv tartalma miatt.

A minimum, hogy bekéretik az orosz nagykövetet

Rácz András Oroszország-szakértő szerint egyértelmű, hogy be kellene kéretni az budapesti orosz nagykövetet, és tisztázni: Magyarország elfogadhatatlannak tartja, hogy Oroszország egy állami tankönyvben fasiszta felkelésnek ábrázolja az 1956-os forradalmat és szabadságharcot.

„Egy magára valamit is adó ország diplomáciája, ahol valami még legalább nyomokban emlékeztet egy normális külügyminisztériumra, egy ilyen esetet nem hagyhat szó nélkül” – fogalmaz Rácz. A szakértő emlékeztet, hogy 2016-ban a magyar külügy ennél sokkal kevésbé súlyos esetben is bekérette az orosz nagykövetet.

2016-ban, az ’56-os forradalom hatvanadik évfordulóján az orosz állami televízióban lejátszottak egy tízperces műsort a magyarországi eseményekről. A műsorban elhangzott, hogy az 1956-os felkelést Nyugatról szervezték, a felkelők pedig több ezer nácit engedtek ki a börtönökből, akik aztán házról házra járva kommunistákra és zsidókra vadásztak, idézi fel a Telex is.

Hét évvel ezelőtt Szijjártó Péter magyar külügyminiszter azonnal bekérette a budapesti orosz nagykövetet, aki akkor azzal védekezett, hogy a műsorban elhangzottak nem egyeznek a hivatalos orosz állásponttal.

Arról, hogy a külügynek kutya kötelessége bekéretni az orosz nagykövetet, Sz. Bíró Zoltán történész a Klubrádióban beszélt.

„Az ’56-os forradalom ilyen mértékű elferdítését nem lehet szó nélkül hagyni még abban az esetben sem, ha a magyar kormány továbbra is kitart kétértelmű politika mellett” – mondta Sz. Bíró, aki felhívta rá a figyelmet, hogy a szóban forgó tankönyv hemzseg a hazugságoktól.

A tankönyv szerint 1990-ben a Német Szövetségi Köztársaság (NSZK) annektálta a Kelet-Németországot, majd az NSZK lenyelte a Német Demokratikus Köztársaságot. A valóság ezzel szemben az, hogy a győztes nagyhatalmak és az akkor még létező két Németország képviselői hónapokon keresztül tárgyaltak az egyesülés feltételeiről, és 1990. szeptember 12-én közös akaratuknak megfelelően írták alá az egyesítésről szóló szerződést – magyarázta a Klubrádiónak a történész.

Az új orosz tankönyv tartalmával Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója sem ért egyet. „Szerintem nincs olyan jóérzésű magyar ember, akit ne háborítana fel [az új orosz történelemtankönyv]. Bár azt értem, hogy a Szovjetunió szempontjából ez egy lehetséges olvasat, ettől még nem válik igazzá” – válaszolta a Telex kérdésére a kultúrpolitikus.

Reagált az orosz nagykövetség

A magyar kormány (Menczer rövid nyilatkozatán kívül) ugyan továbbra sem szólalt meg, de a budapesti orosz nagykövetség megtette. Facebook-bejegyzésben egyebek mellett azt írták: „az általunk ismert tankönyvtervezetek egyike sem nevezi »fasisztának« az »56-os forradalmat«”.

A nagykövetség közlése szerint a velük szemben megfogalmazott kritika „sajnos egy olyan magyar hírportál közlésén alapul, amely – talán szándékosan, talán tudatlanságból – információforrásként és politikai kísérő narratívaként a lettországi székhelyű Meduza internetes kiadványt használta fel, amely oroszellenes hamis hírek gyártására és terjesztésére szakosodott.”

A bejegyzés szerint a szóban forgó anyag „az 1956-os magyarországi eseményeknek a kontextusból kiragadott, és az orosz álláspontot szándékosan negatívan bemutató értékelését tartalmazza”. A nagykövetség azt állítja, hogy a tankönyv „legalább tíz különböző tervezete” eljutott az orosz médiába, de ezek közül egyik sem nevezi „fasisztának” az „56-os forradalmat”. Ami a tankönyv végleges változatát illeti, az még nem jutott el a nagykövetségre, teszik hozzá.

A nagykövetség szerint Oroszország tiszteli Magyarország történelmét, és elismeri, hogy „közös történelmünkben vannak összetett kérdések”, mint például az 1956-os események. Ezért próbálták mindig óvatosan kezelni ezt a témát, és nem hagyták, hogy politikai célokra használják fel a történteket, szögezték le a bejegyzésben.

1956

Magyar kormány

Magyarország

Oroszország

Történelem

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak