Napunk

Augusztus végéig lehet kérvényezni a szülőknek járó nyugdíjbónusz visszavonását

Milan Krajniak volt munkaügyi miniszter a szülői nyugdíj bevezetése után. Archív felvétel - TASR
Milan Krajniak volt munkaügyi miniszter a szülői nyugdíj bevezetése után. Archív felvétel – TASR

Eleged van a propagandából, és több igazi hírt olvasnál? Támogasd a Napunk.sk-t, ahol csak valós híreket közlünk, és a hírek hátterét is feltárjuk. 2024-es költségvetésünkből legalább 30 ezer euró hiányzik, kérjük, adományoddal járulj hozzá, hogy változatlanul végezhessük a munkánkat jövőre is. Köszönjük, hogy a független újságírás oldalán állsz!

  • A nyilatkozatot a Szociális Biztosítónak kell elküldeni. 
  • Online, az elektronikus ügyfélfiókon keresztül is be lehet adni a nyilatkozatot.
  • Egy dolgozó gyermek után jövőre a szülő maximum 23,50 eurót kap.

Ha valaki nem szeretné, hogy az anyja vagy az apja szülői nyugdíjat kapjon, akkor még augusztus végéig jelezheti ezt a szándékát a Szociális Biztosítónak.

Ez azokat a szülőket érinti, akik jövőre érik el a nyugdíjkorhatárt. Ezt a nyilatkozatot akkor is benyújthatják a gyermekek, ha nem tudják, mikor éri el a szülő a nyugdíjkorhatárt.

Abban az esetben is benyújthatják a nyilatkozatot, ha idén a szülő már kapott szülői nyugdíjat, de a gyermek nem szeretné, hogy a Szociális Biztosító továbbra is hozzájáruljon az adójából a szülő nyugdíjához. A törvény szerint azonban a biztosító csak 2028. január 1-től állítja le a szülői nyugdíj kifizetését.

A nyilatkozattal (jogosultság, módosítás, megszüntetés) kapcsolatos formanyomtatványokat a Szociális Biztosító weboldalán lehet megtalálni. Vagy személyesen kell őket benyújtani a biztosítónak, vagy online az ügyfélfiókban a Rodičovský dôchodok – Vyhlásenie nároku na rodičovský dôchodok poistenca fül alatt. Ezt a fiókot a biztosító minden ügyfélhez automatikusan hozzárendeli. Ehhez csak az kell, hogy aktiváljuk a hozzáférésünket, amit személyesen vagy elektronikusan a slovensko.sk-n tehetünk meg.

A nyilatkozatukat azon gyermekek is módosíthatják elektronikus formában, akik

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Munka

Nyugdíj

Szlovákia

Szociális Biztosító

Vállalkozás

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak