Napunk

Feltehetően tornádó pusztított a bellegszencsei termálfürdőben

Fotó - Facebook/Obec Podhájska
Fotó – Facebook/Obec Podhájska

Óriási vihar tombolt hétfő este Bellegszencsén az Érsekújvári járásban, ami hatalmas károkat okozott a helyi termálfürdőben. A meteorológusok szerint elképzelhető, hogy tornádó pusztított.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Az imeteo.sk portál azt írja, hogy a radarképek elemzése, és az okozott károk mértéke arra enged következtetni, hogy tornádó pusztított a fürdőben. A portál szerint a környékbeli mérőállomások nem regisztráltak extrém szelet, ami tipikus lenne az ún. légzuhatag (downburst) esetében, amit gyakran kevernek a tornádóval. Ezért a meteorológusok szerint a tornádó valószínűbb.

A portál emlékeztet, hogy eddig nem jelent meg semmilyen videó a tornádóról, de ezt a késő esti időpontnak tulajdonítják, és annak, hogy a tornádó váratlanul, a közeli erdőből érkezhetett, ami délre van a fürdőtől.

Már az esetről elsőként tudósító Markíza cikke is arról írt, hogy néhány szemtanú tornádót emlegetett.

Az erős szél tönkretette a fából készült bódékat és kerítéseket, fákat borított ki és feldöntött egy lakóautót is, amiben egy fiatal család lakott. Az anyagi kár jelentős. A község többi részét szinte alig érte el a vihar, nem is sérült meg senki.

A termálfürdő fenntartója a közösségi hálón közölte, hogy kénytelenek bezárni az üdülőhelyet. A károk elhárításán már reggel óta dolgoznak.

Főleg Nyugat-Szlovákiában pusztított a vihar

Az imeteo cikke arról is ír, hogy a hétfőről keddre virradó éjszaka folyamán több mint 10 000 villámcsapást regisztráltak Szlovákia területén. Emellett az erős szél máshol is károkat okozott.

A tűzoltókat az éjszaka folyamán 112 alkalommal riasztották Nyugat-Szlovákiában. A legrosszabb Nyitra megyében volt a helyzet, innen 66 riasztás érkezett. Trencsén megyéből 19, Pozsony megyéből 16, Nagyszombat megyéből 11 riasztás érkezett.

A tűzoltókat főleg utakra, sínekre vagy házakra hullott faágakhoz, megrongált villanyvezetékekhez, a szél által letépett tetőkhöz hívták.

50 000 háztartás áram nélkül maradt

Az esti viharok következménye volt az is, hogy 50 000 felvevőhely áram nélkül maradt Nyugat-Szlovákiában. Leginkább az Érsekújvári, Nagyszombati, Szenicei, Komáromi és Nyitrai járások voltak érintettek.

Az áramszolgáltató közölte, hogy a keddi nap folyamán igyekeznek mindenütt helyrehozni az áramellátást.

Időjárás

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak