Napunk

Napunk newsfilter: Fico állítólag a kormányfői posztot is beáldozná a hatalomért cserébe

Robert Fico és Peter Pellegrini. Fotó - TASR
Robert Fico és Peter Pellegrini. Fotó – TASR

1. Andrej Danko szerint a Smer és a Hlas már megegyezett. 2. Az SIS új főnöke nem oszlatta el a szervezettel szembeni kételyeket.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

 

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

Kedves Olvasók! A nyári szünetben előfordulhat, hogy egy-egy nap kevesebb eseményhez írunk jegyzetet. A newsfilter eredeti terjedelmében szeptembertől jelentkezik újra. Tartsanak velünk nyáron is!

1. Andrej Danko szerint a Smer és a Hlas már megegyezett

Öt héttel az előrehozott választások előtt még mindig a Smer vezeti a felméréseket, ezért egyre valószínűbbnek tűnik, hogy Robert Fico lesz az, aki először kap kormányalakítási megbízatást Zuzana Čaputová államfőtől.

Csakhogy a Smer elnökének igencsak megromlott a renoméja az elmúlt évek során, rendőrségi eljárás indult ellene és közeli szövetségesei ellen, néhány volt emberét pedig már el is ítélték.

Állítólag azonban létezik egy forgatókönyv ennek a problémának a kezelésére is: Andrej Danko a Markíza vasárnapi politikai műsorában azt mondta, hogy létezik egy egyezség, amely szerint Fico hajlandó lenne lemondani a kormányfői posztról is, hogy össze tudjon hozni egy kormánykoalíciót.

Danko elkottyinthatta magát. A szeptember végi előrehozott választások egyik nagy visszatérője Andrej Danko és az SNS lehet. A párt, amely 2020-ban kibukott a parlamentből, jelenleg az öt százalékos küszöbön billeg, és ha sikerülne bejutnia a törvényhozásba, azzal jelentősen megkönnyítené Fico számára a kormányalakítást.

Danko kormánytényezőként leginkább a következetes oroszbarátságáról és kínos, bakikkal teletűzdelt megnyilatkozásairól volt híres. Elképzelhető, hogy a Markíza vasárnapi vitaműsorában is csak véletlenül kotyogott ki valamit, amiről hallgatnia kellett volna, de az is lehet, hogy csak a saját fontosságát akarta hangsúlyozni, hogy lám, ő ilyen egyezményekről is tud.

Danko egészen konkrétan azt mondta, hogy Fico a kormányalakítás érdekében hajlandó lenne lemondani a kormányfői posztról is, mégpedig Peter Pellegrini javára. Danko ezzel sok ember gyanúját erősítette meg

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Andrej Danko

Hlas

Napunk newsfilter

Peter Pellegrini

Robert Fico

Smer

Titkosszolgálatok

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak