Napunk

Fiatalok a magyar pártok listáin: van, akit Gyimesi győzött meg, van, aki az európai irányultságért vagy épp Fico visszatérése ellen küzdene

Palásti Orsolya Sára és Sólymos László, illetve Mácsadi István és Orbán Viktor. Fotók - a Most–Híd FB-oldala, ill. Mácsadi István FB-oldala
Palásti Orsolya Sára és Sólymos László, illetve Mácsadi István és Orbán Viktor. Fotók – a Most–Híd FB-oldala, ill. Mácsadi István FB-oldala

A legifjabb magyar jelöltet Gyimesi György beszélte rá, hogy induljon a választáson, de olyan fiatal is van, aki Fico visszatérésétől tart.

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

A szlovákiai magyar fiatalok kapcsán gyakran felmerülő állítás, hogy nem érdeklődnek a közélet iránt, és ezt ők maguk is megerősítik. Akadnak viszont a magyar érdekeltségű pártok listáin többen, akik fiatalként belevágtak a politikába, és a választáson is elindultak.

A Napunk megkereste a három magyar érdekeltségű párt legfiatalabb jelöltjeit, hogy megkérdezzük tőlük, mi motiválta őket, hogy politizáljanak, mit szólt ehhez a környezetük, miért nem érdekli a fiatalokat a politika, és hogyan érzik magukat fiatalként a pártjukban.

Gyimesi embere

A legfiatalabb magyar jelölt a Szövetség listáján indul. A 22 éves Mácsadi István a Lévai járásban fekvő Farnadon él, a hivatalos jegyzék szerint publicista – az önmagát orbáni mintára illibelárisnak valló, Szövetség-párti szatirikus portál, a Piros7-es szerzője.

A befutónak nem nevezhető 146. helyet kapta a listán Mácsadi – csak három hely választja el a 149. helyen induló Gyimesi Györgytől, akinek a köréhez tartozik.

Mácsadi a Napunknak megerősítette, hogy Gyimesi kérte őt fel az indulásra. „Őt rengeteg támadás éri ideológiai meggyőződése miatt, ezért fontosnak tartom a sziklaszilárd kiállást értékrendünk mellett. Tiszta hittel, erős kézzel maradunk a béke és a normalitás pártján” – mondja a jelölt.

Mácsadi volt az, aki Gyimesinek a Gombaszögi Nyári Táborban azt a kampányfogását szervezte, amikor fiatal táborlakók pózoltak az exképviselő mellett Normálisnak lenni szexi feliratú pólókban. Felmerült akkor a gyanú, hogy a fiataloknak alkohollal hálálták meg, hogy vállalták a fotózást, de ezt Mácsadi a Napunknak cáfolta. Saját akaratukból és ingyen szálltak be a fiatalok, akik mind nagykorúak voltak, állítja.

A fiatal jelölt megnyilvánulásaiban is követi Gyimesit – „békepártinak” tartja magát, az LMBTI+-kisebbséget támadja, Facebook-oldalán pedig egy Orbán Viktorral készült szelfi is ideológiai beállítottságát hirdeti.

Mácsadi István. Fotó – Mácsadi István FB-oldala

A másik ok, amiért a 22 éves fiatalember jelölteti magát, hogy szeretné visszaadni a hitét a politikából kiábrándult embereknek, és azokat képviselni, akiknek fontos az értékrend, amelyben ő is hisz. Ez pedig nem más, mint „a felvidéki nemzeti, keresztény-konzervatív és patrióta” irányvonal – ennek akar hangot adni Mácsadi a szlovák parlamentben.

A Szövetség jelöltje annak az elitképző Esterházy Akadémiának a növendéke, amelyet az MKP ifjúsági tagozatának, a Via Novának a vezetője, Gubík László működtet a magyar kormány pénzéből, s amelynek a komáromi járásbeli Martoson van a székhelye.

Mácsadi azt mondja, az Esterházy Akadémia

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Gyimesi György

Híd

Magyar Fórum

Szövetség

Választások 2023

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak