Napunk

A Wagner-csoport a végnapjait élheti, de lehet, hogy Putyinnak van egy ötlete, mi legyen vele

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

A vezető nélkül maradt Wagner-csoport Putyinék egyik legfontosabb megoldatlan ügye Prigozsin halála után. Nem kizárt, hogy véget ér a csoport története, de az is lehet, hogy Putyinnak épp akad megfelelő embere a vezetésére.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Jevgenyij Prigozsin és Dmitrij Utkin halála talán az utolsó szeg volt a Wagner-zsoldoscsoport koporsójába – Prigozsin magánhadseregének jövője ugyanis meglehetősen bizonytalan. Már Prigozsin halála előtt is több jel utalt arra, hogy a putyini rezsim, melynek jóváhagyásával létezhetett eddig, jóval szorosabbra akarja fogni a Wagner gyeplőjét.

Ez nem csoda, hiszen a zsoldoscsoport az informális orosz katonai befolyást jelenti külföldön, ennél fogva komoly súlya van – és bár az utóbbi években leginkább az ukrajnai orosz agresszió, na meg a bahmuti vérszivattyú kapcsán hallhattunk róluk, a Wagner 2014 óta Afrikában, a Közel-Keleten, és valószínűsíthetően Dél-Amerikában is jelen volt.

A csoport orosz érdekeket képviselt ugyan eddig is, ám Prigozsin jóval önjáróbb volt, mint bármelyik más orosz oligarcha Putyin közelében. Ő volt a zsoldoscsoport tulajdonosa és arca – Dmitrij Utkin, az SS-tetoválást viselő egykori GRU-alezredes pedig a katonai vezetője. Miután mindketten meghaltak a Moszkvától nem messze lezuhant magángépen, teljesen megnyílt az út afelé, hogy Putyin befejezze a „Wagner-lázadás” után partvonalra állított csoport „visszaállamosítását”.

Prigozsint halála előtt is szorongatták

A Wagner-csoport ugyanis vitathatatlanul partvonalra került a lázadás után – Putyin eleinte megtorlást ígért nekik, így már az is meglepő volt, hogy végül beérte azzal, hogy letörte Prigozsin szarvait, kiszorította cégeiből, de szabadlábon hagyta.

Prigozsin pedig látszólag megtarthatta az afrikai befolyását is Kelet-Líbiában, Maliban és a Közép-afrikai Köztársaságban, maradhat a Közel-Keleten is, zsoldosai pedig Aljakszandr Lukasenka óvó szárnyai alá kerültek Belaruszban.

Jevgenyij Prigozsin. Fotó – TASR/AP

A megállapodás állítólag úgy szólt, hogy Prigozsin akkor tarthatja meg ezeket a hídfőállásokat, ha nem avatkozik be többé Ukrajnában, és nem mozgolódik az orosz belpolitikában sem. A Wagner tulajdonosa ebbe láthatóan bele is ment – utolsó videóját, melyen a feladatai folytatásáról beszél,  feltehetően Maliból töltötte fel a világhálóra, öt nappal halála előtt pedig a New York Times szerint a Közép-afrikai Köztársaságban járt, ahol találkozott a helyi Wagner-erőkkel, és állítólag Faustin-Archange Touadéra államfővel is.

A hírek szerint azonban Putyinék nem tartották be az állítólagos megállapodást. Jelzésértéke volt például annak,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Vlagyimir Putyin

Wagner-lázadás/Jevgenyij Prigozsin

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak