Napunk

Pozsonyban lakna? Bár csökkentek az ingatlanárak, az albérlet olcsóbb megoldás, mint a jelzálogkölcsön

Fotó - TASR
Fotó – TASR

Pozsony és környéke a Napunk fókuszában. Keresd Pozsony címkével megjelölt cikkeinket! Ezeket a dél-szlovákiai sztorikat csak nálunk találod meg.

Egy éve csökkennek az ingatlanárak, az emberek többsége azonban továbbra is habozik, ha lakásvásárlásról van szó. Attól tartanak, hogy emelkedni fognak a kamatlábak, vagy elrettentően hat rájuk a jelzálogkölcsön havi törlesztőrészlete, melyet évtizedekig kell fizetni. Mások arra várnak, hogy tovább csökkennek majd az ingatlanárak.

„A vásárlás iránt érdeklődők 90 százaléka kivár addig, míg stabilizálódnak, vagy csökkennek a kamatok. Sokak számára fontos az az érzés, hogy a legrosszabbat már letudtuk” – mondja Róberta Mecková, a FinGO recloud igazgatója.

A Nemzeti Bank szakértői szerint felesleges arra várni, hogy a jelzálogkölcsönök kamata ismét 1 százalékos szintre csökkennek. A jövőben négyessel, később talán hármassal kezdődnek majd a kamatok. A bankoknak 4,5 százaléknál is van kinek kölcsönadni, az új kölcsönök száma havonta már elérte a járvány előtti szintet.

Ha valaki a legtöbb munkalehetőséggel és legmagasabb fizetésekkel kecsegtető Pozsonyba akar költözni, fel kell készülnie rá, hogy a lakhatás költségei is itt a legmagasabbak. Az elérhetőségükkel azonban a Szlovák Nemzeti Bank szerint nem olyan rossz a helyzet, épp ellenkezőleg. Pozsonyi fizetésekkel ugyanis az emberek könnyebben tudnak hitelt felvenni, mint vidéken, még a magasabb kamatok ellenére is.

A pozsonyi lakásárak a tavalyi csúcs óta tíz százalékkal csökkentek, ami még hozzáférhetőbbé teszi a lakhatást.

Ebben a cikkben kiszámoltuk, mennyit kell keresnie ahhoz, ha Pozsonyban akar lakni. Azokból az árakból indulunk ki, melyeket a FinGo recloud ingatlanszakértői reálisnak tartanak. Az új építésű lakások hiányoznak az összehasonlításból – ezekhez magasan átlag feletti bevételekre van szükség.

A Bencont Investments adatai szerint az új építésű lakások ára 45 százalékkal magasabb, mint a másodlagos lakáspiacon kínált ingatlanoké.

Mennyi pénz kell a pozsonyi lakhatáshoz?

Ha saját lakással számolunk, és jelzálogkölcsönt veszünk fel rá, legalább

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Ingatlan

Ingatlanpiac

Pozsony

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak