Napunk

Hézag a rendszerben: a Magyarországon vásárolt palackok egy részét is elfogadják a szlovákiai visszaváltó automaták

Illusztráció. Fotó N - Tomáš Grečko
Illusztráció. Fotó N – Tomáš Grečko

Kísérletet végzett a Denník E riportere, Magyarországon vásárolt műanyag palackokat és dobozos üdítőitalok csomagolását próbálta meg visszaváltani a szlovákiai automatákban. Egy kávéravalót meg is keresett a próbálkozással.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Szlovákia lakossága már hozzászokott a műanyag palackok betétdíjas rendszeréhez. A pénztáraknál minden PET-palack vagy dobozos üdítő után felszámolnak 15 centet, amit a vásárló visszakap, ha a műanyag csomagolást a sárga szemetes helyett a visszaváltó automatába dobja. A betétdíjas rendszer azokat is a szelektív hulladékgyűjtésre sarkallja, akik egyébként nem gyűjtenék szelektíven a szemetet. A 15 cent, amit a pénztárnál palackonként fizetünk, nem térül vissza, ha a csomagolás nem az automatában landol.

Az automatákba azokat a csomagolásokat dobhatjuk bele, amelyeken szerepel a Z jelzés. A szlovákiai boltokban már csak kizárólag ilyeneket értékesíthetnek. A másik fontos szabály, hogy a csomagolásokat eredeti állapotukban kell leadni, az automata nem fogadja el az összenyomott palackokat. Az intézkedést főként azért vezették be, hogy ne lehessen külföldön vásárolt csomagolásokat leadni, mivel így nagy lenne a visszaélés veszélye. A rendszer azonban kijátszható.

A Denník E riportere Komáromban (Dél-Komárom – a szerk. megj.) vásárolt palackos és dobozos üdítőket júliusban és augusztusban, a csomagolásokat pedig több szlovákiai automatában próbálta meg visszaváltani. A teszt nagyjából 50%-os sikerrel zárult, a csomagolások felét elfogadták az automaták, annak ellenére, hogy azokon nem szerepelt a Z jelzés.

Ha nem vesszük figyelembe az italok árának különbségét vagy az árfolyamkülönbséget, kolléganőnk nagyjából 2 eurót keresett a kísérlettel.

Kolléganőnk a komáromi (Révkomárom – a szerk. megj.) Billában hat csomagolást próbált meg visszaváltani. Az automata elfogadta az 1,75 l-es Coca Cola csomagolását, a Magnesia ásványvíz palackját, egy dobozos Pepsit és a Szentkirályi ásványvíz palackját is. A dobozos Heinekent és a szintén dobozos Pilsnert viszont nem.

Egy másik próbálkozás alkalmával ugyanez az automata már a Magnesia palackját sem fogadta el. Érdemes kiemelni, hogy a Z jelzéssel ellátott palackok és üdítős dobozok mindegyikét sem fogadja el első próbálkozásra az automata. Ilyenkor érdemes többször is próbálkozni, mivel előfordulhat, hogy technikai hiba lép fel a visszaváltás során.

A Pozsony Ružinov városrészében található Tesco automatája elfogadta a dobozos Coca-Colát és a Theodora ásványvíz palackját is, a Magnesiát és az egyliteres kólás palackot azonban nem.

A literes kóla csomagolását a komáromi Tescóban sem sikerült visszaváltani, az ottani automata a dobozos Fantát sem fogadta el. Kolléganőnk ezzel a két csomagolással a komáromi Lidlben sem járt sikerrel. A Lidlben található automata ugyanakkor elfogadta a félliteres Nestea és a Theodora ásványvíz nagy palackját is.

A komáromi Kauflandban elhelyezett automata elfogadta a Szentkirályi ásványvíz, a 1,75 l-es Coca-Cola és a dobozos Pepsi csomagolását is.

Ki fizet rá?

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Betétdíjas rendszer

Környezetvédelem

Magyarország

Szlovákia

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak