Napunk

Napunk newsfilter: Sötét folt került elő Uhrík múltjából – valaha nem volt szélsőséges

Fotó N - Vladimír Šimíček
Fotó N – Vladimír Šimíček

1. Uhrík „sötét múltja” a téma a szélsőséges térfélen.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

 

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

Kedves Olvasók! A nyári szünetben előfordulhat, hogy egy-egy nap kevesebb eseményhez írunk jegyzetet. A newsfilter eredeti terjedelmében szeptembertől jelentkezik újra. Tartsanak velünk nyáron is!


1. Uhrík „sötét múltja” a téma a szélsőséges térfélen

Előkerült egy sötét folt Milan Uhrík Republika-vezér múltjából, és ezen csámcsog Szlovákia politika iránt érdeklődő része. Nem kis dologról van szó, kiderült ugyanis, hogy a ma rendszer-, EU- és USA-ellenes Uhrík a múltban az SDKÚ ifjúsági szervezetének tagja volt, sőt a doktori tanulmányai alatt még az önkormányzati választásokon is indult a párt színeiben.

Jaroslav Naď volt védelmi miniszter (Demokrati) izgatottan posztolta hogy bizonyítéka van arra is, hogy a Republika vezetője nemcsak az ifjúsági szervezetnek, hanem magának a pártnak is tagja volt. Itt tart ma a szlovák politika, hogy egy volt miniszter efféle leleplezésekkel harcol egy szélsőséges agitátor ellen.

Hol itt a botrány? Egy átlagos állampolgár, aki nem lélegzik együtt a napi politikai történésekkel, ezeket a híreket hallva eltűnődhet, hogy ugyan, mi ebben a hír. Viszonylag gyakori ugyanis, hogy egy-egy politikus pártot vált: a mostani parlamentben különösen sokan vannak, akik például a Smer képviselőjeként jutottak be, és most a Hlasban vannak, az OĽaNO egykori képviselőinek jó része pedig mostanában Demokrati néven fut. Akadnak extrém sportolók is ezen a téren, például Miroslav Kollár, aki az elmúlt két évben a Za ľudít, a Spolut, a Modrá koalíciát és a Demokratit is megjárta.

De vissza Milan Uhríkhoz. Miért érdekes az, hogy tizenakárhány évvel ezelőtt az SDKÚ ifjúsági szervezetének tagja volt, vagy ne adj Isten magának a pártnak is?

Hát azért, mert az SDKÚ – bár jelentősen leromlott a renoméja – sokáig Szlovákia nyugati orientáltságának szinonimája volt, ez a párt vezette be az országot az EU-ba és a NATO-ba, ágyazott meg az euró bevezetésének. Vagyis minden olyan dolgot képvisel/képviselt, amivel szemben a mostani Milan Uhrík, a Republika vezetője meghatározza magát. A szélsőséges térfélen pedig a politika egyszerre életmód és hitvallás, vagyis felmerültek

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

ĽSNS

Milan Uhrík

Napunk newsfilter

Republika

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak