Napunk

Szimbolikus dátumon lépett a Krímre az ukrán haderő

Ukrán R-360 Neptun hajóelhárító cirkálórakéta. Fotó - Ukrainian Front
Ukrán R-360 Neptun hajóelhárító cirkálórakéta. Fotó – Ukrainian Front

Ukrajna az ország nemzeti ünnepének apropóján többnapos „különleges műveletet” hajtott végre a Krím térségében, ukrán katonák szálltak partra a kilenc éve orosz megszállás alatt álló félszigeten. Az akció pontos céljairól keveset tudni, de úgy tűnik, kiiktatták a csodafegyvernek számító SZ-400-as légvédelmi rendszer egyik lövegét.

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

Csütörtökön, szimbolikusan az ukrán függetlenség ünnepén jelentette be az ország katonai hírszerzése, hogy megelőző éjszaka egy „különleges művelet” keretében ukrán különleges erők szálltak partra vízi járművekkel a krími Olenyivka és Majak települések közelében.

A kilenc éve orosz megszállás alatt lévő félsziget területén ismét kitűzték az ukrán állami zászlót. „Minden cél és célkitűzés megvalósult. A különleges hadművelet végén az ukrán védők veszteség nélkül elhagyták a helyszínt” – közölte szűkszavúan a hírszerzés.

Miután szerdán arról érkeztek hírek, hogy az ukránok részben megsemmisítettek egy orosz SZ-400-as légvédelmi rendszert, már sejteni lehetett, hogy valami készülődik a térségben. Ugyanakkor az csak később derült ki, hogy ez egy nagyobb művelet része, amelyben drónok, partraszálló járművek és elit deszantos egységek is részt vettek, illetve amely az első partraszálláshoz vezetett a fekete-tengeri félszigeten.

Nagyjából ezzel egy időben orosz források azt állították, hogy kedden, alig 40 kilométerre a krími partoktól egy Szu-30SM típusú orosz vadászbombázó elsüllyesztett egy ukrán partraszálló csónakot.

Az orosz repülő és a deszantos egységek találkozását az ukrán fél is megörökítette. Az egyik ilyen felvételen az orosz gép tengert érő tüze látható, míg egy másik videón azt tekinthetjük meg, amint az ukrán partraszállók légvédelmi rakétával lőnek vissza a támadó gépre. Egyesek szerint kárt is okoztak az orosz harcjárműben, azonban az információt nem lehet független forrásokból megerősíteni.

A fenti felvételek nyilvánosságra kerülésekor

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Orosz–ukrán háború

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak