Napunk

Szlovákia többé már nem függ az orosz nukleáris üzemanyagtól

A VVER 440 típusú reaktor, Mohi. Fotó - Szlovák Villamosművek
A VVER 440 típusú reaktor, Mohi. Fotó – Szlovák Villamosművek

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A Szlovák Villamosművek szerződést írt alá az amerikai Westinghouse-zal, amely alkalmassá tette az általa előállított nukleáris üzemanyagot a VVER típusú szovjet reaktorok számára is, amelyek több posztszocialista országban megtalálhatók, így például Magyarországon is.

Szlovákia a jövő év végéig elégséges orosz üzemanyaggal rendelkezik – pontos számokat biztonsági szempontok miatt nem közölnek –, de már tavaly tárgyalások kezdődtek alternatív üzemanyag-beszállítókkal.

„Újabb nukleáris üzemanyag-beszállító biztosítása fontos lépés Szlovákia energetikai biztonságának megerősítése felé” – jelentette ki Branislav Strýček, a Szlovák Villamosművek vezetője.

Az amerikai cég első szállítmánya körülbelül egy évvel az után érkezhet, hogy a szlovák törvények alapján engedélyezik ennek az üzemanyagnak a használatát, adta közre a Villamosművek, mely az összes szlovákiai atomerőművet működteti: Mohiban és Jászlóapátszentmihályon (Jaslovské Bohunice).

A VVER típusú reaktorok függése az oroszoktól

Az atomenergia az egyik olyan terület, ahol Oroszország megtartotta pozícióit az Ukrajna ellen indított háború és a nyugati szankciók után is. VVER típusú reaktorok megtalálhatók Szlovákiában, Csehországban, Magyarországon, Bulgáriában, Finnországban vagy épp Ukrajnában. Ezek az erőművek az oroszoktól függetlenül is működhettek, egy dolog kivételével – ez pedig az üzemanyag. A helyzet azonban változik.

Az európaiak mindeddig a TVEL-től az állam tulajdonában lévő Roszatom leányvállalatától vásárolták az üzemanyagot. Tavaly azonban több országban is alternatív beszállítókkal kezdtek el tárgyalni, hogy megszabaduljanak az orosz urántól való függéstől.

Üzemanyag-kazettákat csak néhány cég gyárt a világon, főleg Kínában, Dél-Koreában vagy Franciaországban. Az európai piacon azonban az amerikai Westinghouse rendelkezik a legjobb alapokkal, mivel már képes gyártani VVER 440-es és 1000-es reaktorokba is üzemanyagot. Tavaly már több európai országgal is szerződést kötöttek, idén pedig Szlovákia is sorra került, bár az ország a francia Framatome-mal is tárgyalt.

Az orosz üzemanyagtól függő országok Európa-szerte próbálnak tenni azért, hogy függetlenedjenek a háborús agresszortól. Egyetlen kivétel van: Magyarország.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Atomenergia

Energetika

Oroszország

Szankciók

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak