Napunk

Gulyás Gergely szerint szuverén joga Magyarországnak, hogy Ódor helyett közép-ázsiai vezetőket hívjon ünnepelni

Orbán Viktor miniszterelnök, Andrej Babiš volt cseh kormányfõ (b), Tamím bin Hamad ál-Száni katari emír (b2), Janez Jansa egykori szlovén miniszterelnök, a Szlovén Demokrata Párt elnöke és Sebastian Kurz volt osztrák kancellár a Nemzeti Atlétikai Központban 2023. augusztus 20-án. Fotó - MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Orbán Viktor miniszterelnök, Andrej Babiš volt cseh kormányfõ (b), Tamím bin Hamad ál-Száni katari emír (b2), Janez Jansa egykori szlovén miniszterelnök, a Szlovén Demokrata Párt elnöke és Sebastian Kurz volt osztrák kancellár a Nemzeti Atlétikai Központban 2023. augusztus 20-án. Fotó – MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A csütörtöki Kormányinfón arról is kérdezték Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert, miért nem hívtak meg uniós vezetőket az augusztus 20-i állami ünnepségekre. Korábban a lengyel és a szlovák kormány is jelezte, hogy nem kaptak meghívót, jelen volt viszont Recep Tayyip Erdoğan, Andrej Babiš és több közép-ázsiai vezető.

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

„Szuverén ország vagyunk, azt hívunk meg, akit akarunk” – válaszolta az ATV kérdésére Gulyás Gergely kabinetminiszter a csütörtöki Kormányinfón azzal kapcsolatban, hogy Mateusz Morawiecki lengyel és a Ódor Lajos szlovák miniszterelnököt sem hívták meg az államalapítás ünnepére, sem az atlétikai világbajnokság vasárnapi eseményeire.

A miniszter a magyar kormány döntését azzal indokolta, hogy Lengyelországban kampány van, Szlovákiát pedig csak ügyvivő kormány vezeti. Hozzátette: természetesen Szlovákia és Lengyelország továbbra is Magyarország szövetségese. Gulyás nem tud olyan országról, amelyet meghívtak, de nem képviseltette magát a rendezvényeken. További kérdésre azt is elmondta, 2024 második felében Magyarország lesz a soros EU-elnök, akkor lesz alkalom arra, hogy a nyugati szövetségesek is Magyarországra érkezzenek.

A hétvégén Orbán Viktor az augusztus 20-i állami ünnepségeken, valamint az atlétikai világbajnokságon Recep Tayyip Erdoğan török elnök mellett fogadta Andrej Babiš cseh, Janez Janša szlovén és Sebastian Kurz osztrák egykori kormányfőket, Aleksandar Vučić szerb elnököt, Milorad Dodikot, a Boszniai Szerb Köztársaság elnökét, Zseljka Cvijanovicsot, Bosznia-Hercegovina Államelnökségének szerb tagját, illetve több közép-ázsiai ország vezetőjét.

„Ha egy nagy világesemény van, akkor az adott ország meghívja a barátait” – ezt még az ünnepségek előtt mondta Orbán Viktor a Kossuth rádióban.

hvg.hu az ünnepségeket követően megkérdezte a cseh, a szlovák, a lengyel, az osztrák és a szlovén kormányfő hivatalát, hogy kaptak a meghívást akár az atlétikai világbajnokságra, akár az augusztus 20-ai ünnepségekre.

Mateusz Morawiecki hivatala azt válaszolta a lapnak, hogy a lengyel kormányfő vagy hivatala egyik eseményre sem kapott meghívást a magyar kormánytól. Hasonló választ kaptak Ódor Lajos hivatalától is, akik megerősítették, hogy nem érkezett ilyen meghívó Budapestről.

Ódor Lajos nemrég arról beszélt az Atmosféra fesztiválon, hogy Orbán Viktor pozíciója nem túl kellemes az uniós csúcstalálkozókon. „Amiket ők keresztül akarnak vinni, azokkal vagy egyedül vannak, vagy annyi ország támogatja őket, amennyit egy kezemen meg tudok számolni. A pozíciója tehát nem túl kellemes” – fogalmazott a miniszterelnök a Denník N által szervezett beszélgetésen.

Sokan szeretnének annyira egyedül lenni, mint Orbán Viktor – reagált Ódor szavaira Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára.

Közösségi oldalán arról írt, megadja a tiszteletet egy szomszédos ország miniszterelnökének – „akkor is, ha átmeneti” –, de hozzátette, Orbán több mint harminc éve „élvonalbeli politikus”, és 18 éve miniszterelnök, négyszer egymás után nyert kétharmaddal.

A lengyel–magyar viszony elmúlt években való megromlásával a Direkt36 foglalkozott nemrég. Az oknyomozó portál szerint az Orbán-kormány oroszbarátsága az utóbbi években rendkívül kellemetlen helyzetbe hozta a Lengyelországban dolgozó magyar diplomatákat. A lengyelek haragja az Orbán-kormány oroszbarátsága miatt olyan dolgokban is megmutatkozott, hogy a varsói nagykövetségre ismeretlenek beküldtek egy doboz ürüléket, a varsói magyar nagykövetség Facebook-oldalán tömegével jelentek meg a gyalázkodó kommentek, sőt halálos fenyegetések is érkeztek.

Lengyelország

Magyarország

Mateusz Morawiecki

Ódor Lajos

Orbán Viktor

Szlovákia

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak