Napunk

Napunk newsfilter: Az új kormány összetételéről a sokféle bizonytalan szavazó dönthet

Robert Fico. Shooty karikatúrája
Robert Fico. Shooty karikatúrája

1. A Smer szavazói a legeltökéltebbek, Sulíknak van miért aggódnia.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

 

A híreket válogatta és kommentálta Sánta Szilárd

Kedves Olvasók! A nyári szünetben előfordulhat, hogy egy-egy nap kevesebb eseményhez írunk jegyzetet. A newsfilter eredeti terjedelmében szeptembertől jelentkezik újra. Tartsanak velünk nyáron is!


1. A Smer szavazói a legeltökéltebbek, Sulíknak van miért aggódnia

A bizonytalan szavazók aránya elég magas, és előállhat olyan helyzet, hogy a következő kormány összetétele pont rajtuk múlik majd. Bő egy hónappal az előrehozott parlamenti választások előtt ez olvasható ki az Ipsos közvélemény-kutató augusztusi felméréséből, melyet a Denník N számára készített.

A pártok számára kulcsfontosságú lehet az a tudás, hogy hány bizonytalan szavazó lehet, és mivel lehet őket a tétova pozícióból kibillenteni.

A bizonytalanok egyik táborát azok alkotják, akik még nem döntötték el, hogy részt vesznek-e a szeptember 30-ai választáson. Azok közül, akik részt vesznek a választáson, csupán 54 százalék jelentette ki, hogy határozottan tudja, melyik pártra adja le a voksát. Több mint 45 százalék még ingatag, egyáltalán nem biztos, hogy kitart jelenlegi favoritja mellett. Ez komoly fejtörésre ad okot néhány pártnak. Az adatok részletes elemzése azt is megmutatja, mely pártokra jelent veszélyt az instabil szavazói bázis.

Ebben a vonatkozásban a legtöbb félnivalója a Richard Sulík vezette SaS-nek van: az elmúlt három hónapban a biztos szavazóinak az aránya 40 százalékról 17-re csökkent. Ellenben Robert Fico szavazóinak 76 százaléka vallotta, hogy masszívan kitart a Smer mellett.

A bizonytalan szavazók nagy tömbjét mérte a Focus ügynökség is. A voksolni készülők egyharmada még bizonytalan a végső döntést illetően.

Martin Slosiarik, a Focus igazgatója szerint a bizonytalanság sokkal inkább jellemző a demokrata pártokra, például a Progresszív Szlovákia, az SaS, a Demokrati vagy a Modrí–Most-Híd potenciális szavazóira. Ellenben a Smer vagy a Republika támogatóinál a biztos szavazók aránya 80 százalék fölött van.

A titkolózók aránya a választások napjának közeledtével egyre csökken, de

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Felmérés

Focus

Napunk newsfilter

Progresívne Slovensko

SaS

Smer

Választások 2023

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak