Napunk

Nem Prigozsin volt Putyin első meggyilkolt kritikusa. A Wagner-csoport vezetőjének halálát kevesen tartják véletlennek

A brit lapok címlapjai elég sokatmondóak. Reprofotó N
A brit lapok címlapjai elég sokatmondóak. Reprofotó N

Prigozsin szerdán a Moszkvai terület képviselőivel találkozott. Putyin eközben Kurszkban volt, ahonnan gyorsan visszatért a Kremlbe.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A bosszú hidegen tálalva a legjobb, hangzik el gyakran annak a repülőnek a lezuhanása kapcsán, melyen ott volt a Wagner-csoport alapítója, Jevgenyij Prigozsin is.

Kevesen kételkednek abban, hogy az Embraer Legacy 600 típusú magángép meredek lezuhanása az orosz Tveri területen bosszú volt Prigozsin lázadása és túlzott ambíciói miatt, ami egy napra nevetségessé tette Vlagyimir Putyint.

„Nem tudom, mi történt valójában, de nem lep meg a dolog. Oroszországban nem sok minden történik, ami mögött nem Putyin áll” – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök.

Ebből indultak ki a brit bulvárlapok címlapjai is, amelyek leggyakrabban Putyin bosszújáról írtak, Néhányukat „Putyin szakácsának” halála a Keresztapa című regényre emlékeztette.

Prigozsin nem az első. Az orosz elnök meggyilkolt kritikusainak listája hosszú. Az újdonságot a módszer jelenti – hogy egy repülőt támadtak meg.

A helyszínen már megtalálták Prigozsin telefonját

A Flightradar24 nyilvánosságra hozott adatai azt mutatják, hogy Prigozsinék repülője egészen a baleset előtti 30 másodpercig normálisan repült, azt követően viszont meredeken zuhanni kezdett.

„Bármi is volt az, gyorsan történt” – jelentette ki Ian Petchenik, a portál egyik munkatársa.

A BBC szerint Prigozsin egy Embraer Legacy 600 típusú repülőgéppel repült, melyet a brazil Embraer cég gyárt. Ennek a típusnak húsz év alatt egyetlen balesetét jegyezték fel, azonban azt sem mechanikai hiba, hanem emberi faktor okozta.

A felvételek szerint, amelyeket a tveri terület lakói készítettek, a zuhanó repülő füstfelhőt húzott maga után, a szárnyak és a farok pedig külön zuhantak.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Oroszország

Vlagyimir Putyin

Wagner-lázadás/Jevgenyij Prigozsin

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak