Napunk

A korrupció benne van Szlovákia DNS-ében, állítja a rendőrséggel együttműködő Michal Suchoba vállalkozó

Fotó N - Vladimír Šimíček
Fotó N – Vladimír Šimíček

Idősebb Jozef Brhel, a Smerhez közeli oligarcha Szlovákia három legnagyobb hatalmú embere között volt, mondta a Denník N interjújában Monika Tódovának Michal Suchoba, aki több nagy sajtóvisszhangot kapott ügyben is együttműködik az igazságszolgáltatással.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Suchoba jelenleg a Tisztítótűz, a Vámszedő és az Adószedők fedőnevű rendőrségi akciókban érintett. A Tisztítótűzben és a Vámszedő-ügyben tanúként tett vallomást. Az Adószedők nevű ügy még folyamatban van, ott korrupcióval vádolják.

Már az egyetem alatt elkezdett vállalkozni, majd egy szoftvercégnél helyezkedett el, mely informatikai rendszereket készített nagy bankok számára Csehországban és Szlovákiában. Az első állami megrendeléseket azzal a konzultációs céggel szerezte, melyet az egyetemi csoporttársával alapított még Dzurinda kormánya alatt. A minisztériumok átszervezésével, átvilágításokkal foglalkoztak.

A korrupció ott van Szlovákia DNS-ében

A korrupcióval viszonylag korán találkozott: „Hogy be lehetett-e valamit szerezni kenőpénz nélkül? Azt gondolom, hogy nem” – mondja. Suchoba szerint a korrupció Szlovákiában az emberek DNS-ének részét képezi, része a vállalkozói kultúrának. Elmondása szerint ma már nem tartja helyesnek a korrupciót, de úgy véli, hogy IT-beszállítóként ő maximum úgy küzdhetett volna ellene, hogy nem dolgozik az államnak, akkor pedig csinálta volna valaki más, ugyanúgy.

Ma már látja a rendszer kockázatait: „2017-ben úgy döntöttünk, hogy nem üzletelünk ebben az országban, mert ez túl igényes. Üzletelni itt nehéz, nem standard, kockázatos, és vannak országok, ahol a piac sokkal nagyobb és nagyságrendekkel tisztességesebb. De ehhez meg kell érni.”

Suchoba nem tudta felidézni az első esetet, mikor kenőpénz segítségével ért el valamit, de elmondása szerint a dolgot „magától értetődőnek” érezte és eszébe sem jutott, hogy a rendőrségnek jelentse, hogy valaki pénzt kért tőle. Aki felveszi a kapcsolatot a rendőrséggel, azt saját szavai szerint a rendszer „likvidálta volna” a piacról: „Soha az életben nem fog semmit csinálni és beszállítani.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Büntetőeljárás

Korrupció

Marian Kočner

Rendőrség

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak