Napunk

Napunk newsfilter: Minél többet tudunk az SIS munkájáról, annál jobb ötletnek tűnik az egész szervezet feloszlatása

Michal Aláč és Vladimír Pčolinský. Fotó - TASR és N - Tomáš Benedikovič
Michal Aláč és Vladimír Pčolinský. Fotó – TASR és N – Tomáš Benedikovič

1. Újabb eset bizonyítja, hogy az SIS nem az ország, hanem a politikusok érdekeit képviseli. 2. Fico egyedül maradt a cirkuszával. 3. Nincs rá értelmes ok, de az emberek szerint Pellegrini lenne a legjobb kormányfő.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

 

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

1. Az SIS sok érdeket képvisel, csak az országét nem

Érdekes adalék került ma napvilágra a rendőrség múlt heti, Végkifejlet nevű akciójával kapcsolatban, mely során a NAKA eljárást indított Michal Aláč, a Szlovák Titkosszolgálat (SIS) vezetője, és Roman Konečný, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBÚ) vezetője ellen bűnszervezet alapításának, hatalommal való visszaélés és az igazságszolgáltatás akadályozásának gyanújával.

A Sme azt írja, hogy az SIS segítséget nyújtott Ján Kaľavskýnak, a NAKA szökésben lévő nyomozójának, hogy ne adják ki őt Bosznia-Hercegovinából, ahol jelenleg tartózkodik. Ez azt jelenti, hogy a titkosszolgálat aktívan a rendőrség ellen dolgozott és egy szökésben lévő bűnözőnek nyújtott segítséget. Miért? Mert Kaľavský az ő emberük volt.

Kaľavský ott volt az egész ügy origójánál. Ján Kaľavský nevét ma valamivel kevesebbet ragozzák, azonban a két éve Bosznia-Hercegovinában megbúvó exrendőr ott volt az egész, ma rendőrháborúként emlegetett konfliktus eredőjénél. Ő volt az, aki hangfelvételeket készített a Fico-kormányzat prominensei után nyomozó Čurilláék beszélgetéseiről, amiket aztán Robert Fico gondosan megvágva lejátszott a sajtótájékoztatóin, hogy úgy állítsa be az eseményeket, mintha a rendőrök politikai megrendelésre dolgoznának.

Csakhogy Kaľavský lebukott, nem jogerősen öt évre ítélték, ő pedig elmenekült az országból. A rendőrség persze elfogatóparancsot adott ki ellene, és 2022 tavaszán megtudták, hogy Kaľavskýt őrizetbe vették Bosznia-Hercegovinában. Kérték a kiadatását, de az ország ezt elutasította, mivel a férfi menedéket kért az országban. A helyi titkosszolgálat felvette a kapcsolatot az SIS-szel, hogy ellenőrizzék a férfit, az SIS pedig Kaľavský állítását igazolta, azt a választ küldve, hogy a férfi egy politikai áldozat, aki ellen bosszúból folyik eljárás.

A mi emberünk. De miért védene meg az SIS egy körözés alatt álló, elítélt bűnözőt? Hát nem úgy van, hogy a bűnüldöző szervek egymással együttműködve buzgólkodnak azért, hogy Szlovákia állampolgárai nyugodtan hajthassák álomra a fejüket? Hát nem.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Napunk newsfilter

Parlament

Peter Pellegrini

Rendőrség

Robert Fico

Smer

Titkosszolgálatok

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak