Napunk

Bejártuk az Ifjú Szivek megújult székházát. Legyen ez a magyar kultúra ikonikus színhelye Pozsony belvárosában, mondja Hégli Dusan művészeti vezető

Fotó - Vladimír Šimíček
Fotó – Vladimír Šimíček

Csaknem hárommillió eurót költöttek az Ifjú Szivek Táncszínháznak helyet adó történelmi épület felújítására, Hégli Dusan szerint a közönség jár a legjobban.

Pozsony és környéke a Napunk fókuszában. Keresd Pozsony címkével megjelölt cikkeinket! Ezeket a dél-szlovákiai sztorikat csak nálunk találod meg.

Több mint három éve indult az egyetlen pozsonyi kisebbségi kőszínház épületének felújítása, amely mostanra a végére ért. A Napunk lehetőséget kapott, hogy bejárja az Ifjú Szivek megújult tereit, amelyek közül egyes részeket eddig nem használtak a színház céljaira.

A Napunk riporterét Hégli Dusan, az Ifjú Szivek művészeti vezetője kalauzolta az épületben.

Évtizedek óta húzódó történet

Már a 80-as évek végén problémák voltak az épülettel, de mindig gipszkartonos megoldások születtek, mert nem volt elég pénz, meséli Hégli Dusan.

2007-ben valósult meg az első nagyobb felújítás, amikor a nagyteremből színházterem lett. 2018-ban pedig elindult a tetőtér felújításához és az energetikai felújításhoz szükséges anyagiak felhajtása.

„2019-ben jutottunk el oda, hogy előkészíthettük a felújítást, és 2020. március 10-én, amikor a Covid kitört, megérkeztek a kamionok, és kezdtünk kipakolni. A tervek szerint 12 hónapos határidővel számoltunk, de ennek a lejártakor még sehol nem tartottunk” – emlékszik vissza Hégli.

A tetőcsere és a nyílászárók cseréje mellett statikai problémákat kellett kezelni, új vezetékeket behúzni, a csatornázást is teljesen fel kellett újítani.

„Ehhez kellett a 2020 előtti és utáni segítség is. A kulturális minisztérium részéről professzionális hozzáállást tapasztaltunk. Ahhoz, hogy az eredmény a végén igazán szép legyen, szükség volt a mi forrásainkra is, ezért nem engedhettük meg magunknak, hogy a Covid évei alatt egyetlen lehetséges előadást is kihagyjunk. Volt olyan, hogy két hónap alatt 60 előadásunk volt. Ezek a bevételek fedezték annak a költségeit, hogy ne a legolcsóbb anyagokkal kelljen dolgoznunk.”

A megújult fogadótér. Fotó – Vladimír Šimíček
Az öltözők nagyobbak lettek. Fotó – Vladimír Šimíček

Bartók fogadását is itt tartották

A belváros szívében, a Vigadóval szemben

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Kultúra

Pozsony

Színház

Szlovákiai magyar

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak