Napunk

Tűz miatt több mint 40 embert kellett kimenekíteni Kassán egy lakóházból a hétvégén

A Nešpor utcai lakóház Kassán. Fotó: Napunk
A Nešpor utcai lakóház Kassán. Fotó: Napunk

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Vasárnap délután öt óra körül tűz ütött ki a Nešpor utca egyik lakóházának negyedik emeleti lakásában Kassa Nyugat városrészében, ahol a Korzár információi szerint egy apa és fia lakott.

A lakás 65 éves tulajdonosa súlyos sérüléseket szenvedett és a sacai kórházba kellett szállítani. További tizennyolc személy pedig könnyebben sérült meg. A lakók közül sokan csak akkor tudatosították, hogy tűz van, amikor a tűzoltók dörömböltek az ajtóikon, hogy azonnal hagyják el az épületet.

A lakók közös képviselőjének elmondása szerint egy robbanást lehetett hallani, azt azonban nem tudják, hogy az okozta-e a tüzet. A tűzoltókat a városi rendőrök riasztották.

A képviselő továbbá azt is elmondta, hogy a feslőbb emeletekről is evakuálni kellett az embereket, a füst miatt ugyanis már nem tudtak lélegezni. A tizedik emeleten pedig egy tolószékes személy lakik, akit emelőkosárral tudtak csak kimenekíteni. A helyzetet szerinte tovább nehezítették a szűk, ablaktalan folyosók.

Az ablakon még látni a tűz nyomait. Fotó: Napunk

A lakók csak este tíz óra után térhettek vissza a lakásaikba. Az épületben egyelőre szünetel a gázszolgáltatás, és áram sincs minden lakásban.

A szemben lakó szomszéd hallott valami zörejt a lakásból, de mivel a kigyulladt lakásban élők gyakran összeverekednek és a bútorokat dobálják, azt hitte, hogy megint erről lehet szó. A nő mozgásképtelen húgával lakik együtt, akit a tűzoltók a karukon vittek le a lépcsőkön a menekítés során. Mint elmondta, nagyon hálás a tűzoltóknak a munkájukért.

A kassai tűzoltók szóvivőjének elmondása szerint a lángokat tizenkét tűzoltó próbálta megfékezni, az utcába pedig evakuációs autóbuszt is küldtek, amelynek segítségével csaknem 40 személyt evakuáltak. A tüzet sikerült rövid időn belül eloltani.

A lakás északra néző ablaka. Fotó: Napunk

 

A tűz keletkezésének okát jelenleg még vizsgálják. Lenka Ivanová rendőrségi szóvivő elmondása szerint a lakásban gomolygó sűrű füstre való tekintettel nem volt mód a helyszínelés elvégzésére – erre majd a helyiségek alapos kiszellőztetése után kerül sor. A helyszínelés elvégeztével, a megállapított tények alapján a rendőrség eljárást indít.

Kassa

Tűzeset

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak