Napunk

A nők többsége a harmincas éveiben vállal gyereket, a férfiak még később válnak apává

Fotó – Jochen van Wylick/Unsplash
Fotó – Jochen van Wylick/Unsplash

Eltűnőben vannak a „fiatal” szülők, a nőknél az anyagi biztonság kerül előtérbe a gyermekvállalás „rovására”. Egyre többen döntenek úgy, hogy nem vállalnak egynél több gyermeket.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Szlovákiában egyre több nő rendelkezik felsőfokú végzettséggel. A képzettebb nők sokkal nagyobb valószínűséggel próbálnak először stabil munkahelyet szerezni, ezzel megfelelő anyagi biztonságot teremteni maguknak, csak ezt követően vállalnak gyereket. Ez a 2021-es népszámlálás adataiból derül ki.

1991-ig minden negyedik 20 és 24 év közötti nő szült gyereket, az elmúlt harminc évben azonban ez a trend jelentősen változott. A 2001-es népszámlálás szerint a 25 és 29 év közötti nők körében volt a legtöbb az egygyermekes anya, a 2011-es és 2021-es népszámlálás adatai pedig szintén arról tanúskodnak, hogy a nők egyre később vállalnak gyereket.

Az elmúlt húsz évben a legtöbb egygyermekes anya már a 30–34 évesek csoportjába tartozott. Az adatokból az is kiderül, hogy életkorra való tekintet nélkül egyre több nő dönt úgy, hogy nem vállal második gyermeket. A kétgyermekes nők több mint 48%-a 55 és 59 év közötti (86,7 ezer nő).

Mi a helyzet a férfiakkal?

A 2021-es népszámlálás során először gyűjtött adatokat a Statisztikai Hivatal a férfiakat illetően az élve született gyermekek számáról. A nőkhöz hasonlóan itt is megmutatkozik, hogy a legfiatalabbak esetében 10 férfiből csupán egy apa.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Férfiak

Gyereknevelés

Népszámlálás 2021

Nők

Szlovákia

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak