Napunk

Nyugat-Szlovákiában van a legnagyobb szükség külföldi munkavállalókra

Illusztrációs felvétel. Fotó - N
Illusztrációs felvétel. Fotó – N

Júliusban 5,22 százalékra emelkedett a munkanélküliségi ráta Szlovákiában, de ez a mérsékelt növekedés feltehetőleg nem lesz tartós, mivel az álláskínálatok száma is gyarapodott. Csakhogy nem azokban a régiókban, ahol a legtöbb munkanélkülit vették nyilvántartásba. Emiatt aztán egyre inkább elterjedőben van a gyakorlat, hogy a szlovák cégek egzotikus ázsiai országokból alkalmaznak munkaerőt. 

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

Az UniCredit Bank adatai alapján készített térképdiagramon az látszik, hogy míg Pozsony, Nagyszombat és Nyitra megyében a munkáltatók szerint több a betölthető állás, mint ahány munkanélkülit számon tartanak, Kassa megyében egy betölthető állásra csaknem 10, Eperjes megyében 14 álláskereső jut.

„A belső munkaerő alacsony mobilitása arra készteti a cégeket, hogy külföldön keressenek új alkalmazottakat, a belső európai piacot jellemző erős konkurencia miatt gyakran egzotikus, Európán kívüli országokban” - mutatott rá Ľubomír Koršňák, az UniCredit Bank közgazdásza. A külföldiek folyamatos beáramlása júliusban is folytatódott.

Bár a magas infláció, a drága hitelek és a csökkenő globális kereslet kombinációja gyengíti a szlovák gazdaságot, a munkaerőpiac helyzete egyáltalán nem katasztrofális.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Gazdaság

Munkaerőhiány

Munkanélküliség

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak