Napunk

Napunk newsfilter: Még nem lefutott a meccs a PS és a Smer között

A PS elnöke, Michal Šimečka. Fotó - TASR
A PS elnöke, Michal Šimečka. Fotó – TASR

1. A PS még okozhat kellemetlen perceket Ficónak. 2. Ódor Lajos és Zuzana Čaputová kiálltak a józan ész mellett.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

 

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

Kedves Olvasók! A nyári szünetben előfordulhat, hogy egy-egy nap kevesebb eseményhez írunk jegyzetet. A newsfilter eredeti terjedelmében szeptembertől jelentkezik újra. Tartsanak velünk nyáron is.

1. A PS még okozhat kellemetlen perceket Ficónak

Ahogy közelednek a választások, úgy növekszik az országban a feszültség és a hisztéria. Árgus szemmel figyeljük a felméréseket is, melyek a lehetséges végkimenetelről próbálnak minket tájékoztatni – persze a maguk korlátozott keretein belül. Ugyan sok politikus hangoztatja, hogy a felmérések nem megbízhatóak, de valójában ők is árgus szemekkel figyelik a számokat, és ha pozitív eredményt látnak, akkor nem haboznak őket megosztani a saját közösségi felületeiken.

Másfél hónap alatt még sok minden történhet, de jelenleg úgy tűnik, vagy a Smer, vagy a Progresszív Szlovákia (PS) éri majd a legjobb eredményt szeptember 30-án. A győztes kap kormányalakítási megbízatást először, amit csak akkor bukhat el, ha nem tud elég támogatást szerezni a parlamenti többséghez. Ugyan van, aki abban reménykedik, hogy Fico első próbálkozásra nem tudna többséget szerezni, és az államfő a PS-nek vagy Hlasnak adná a megbízatást, de ez lutri: ha a Smer elnöke egyszer lehetőséget kap, nehéz elképzeni, hogy hibázna.

De mi lenne, ha nem ő kapna először megbízatást? Mert egyre inkább úgy tűnik, hogy ez a játszma még messze nem dőlt el.

Fico csak radikálisabb lesz. Tegnap este az AKO mutatta be a legújabb felmérésének eredményét, és ez ugyan megerősítette a Smer vezetését, egyúttal azonban arra is rámutatott, hogy a PS egyre jobban közelít Ficóékhoz. Természetesen ebből még nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, hiszen olyan felmérés még nem született, ahol a PS beelőzte volna a Smert.

Ficóék pártjáról tudjuk, hogy még van potenciálja az erősödésre, leginkább a Hlastól és a Republikától vehet el szavazatokat, és az is köztudott, hogy ennek a párt szavazói a leginkább elkötelezettek közé számítanak. Az is nyilvánvaló, hogy a választások közeledtével Fico egyre nagyobb fokozatra kapcsol majd a hisztériakeltés terén, egyre vadabb konteókkal áll majd elő, és nem lesz tekintettel sem Istenre, sem emberre a kampány során.

A PS lassan kúszik felfelé. A PS nehezebb helyzetben van.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

AKO

Felmérés

Napunk newsfilter

Ódor Lajos

Progresívne Slovensko

Rendőrség

Smer

Zuzana Čaputová

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak