Napunk

A kereskedők szerint egyre több az olyan bolti tolvaj, aki magának lop

Fotó N - Tomáš Benedikovič
Fotó N – Tomáš Benedikovič

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

  • Nagy-Britanniában az ötödével emelkedett meg a kisebb lopások száma
  • Néhány szlovákiai kereskedő arra figyelt fel, hogy a tolvajok inkább az olyan termékekre összpontosítanak, amelyek saját használatra alkalmasak.

Egyre növekszik a bolti lopások száma, amit néhány kiskereskedelmi lánc üzletvezetője is megerősít. Ez leginkább az olcsóbb termékeket érinti, tehát azokat, amelyeket általában nem azért lopnak el, hogy továbbadjanak rajtuk. Mindezt a Billa és a COOP Jednota Szlovákia is megerősíti.

„Gyakran a mindennapi használatra szánt árucikkeket is lopják” – fejti ki a COOP Jednota Szlovákia PR menedzsere, Jana Kuklová, hozzátéve, hogy a múltban inkább az volt a jellemző, hogy szervezett csoportokban érkeztek a tolvajok.

A Billa üzletlánc szóvivője, Kvetoslava Kirchnerová számításaiból kiderült, hogy a lopásokból származó károk nem magasabbak, mivel mostanság a tolvajok kevésbé összpontosítanak a prémium termékekre.

„Úgy véljük, mindez amiatt van, mert a lakosság bizonyos csoportjának rosszabbodtak az életkörülményei, ami mögött az infláció áll” – véli Kirchnerová.

„Iskolázottságtól, nemtől és kortól függetlenül bárki tolvajjá válhat” – teszi hozzá Kuklová a COOP Jednotától.

A szlovák üzletláncnak például gyakran meggyűlik a baja a hajléktalanokkal és a börtönviseltekkel.

A különbségek főleg azokban a régiókban mutatkoznak meg, amelyek régóta küzdenek a magas munkanélküliséggel, és ahol sok hátrányos helyzetű lakos él.

Ez az új jelenség a dm drogéria-üzletláncba is beszivárgott, az üzletvezetők ugyanis szintén arra lettek figyelmesek, hogy

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Gazdaság

Infláció

Kiskereskedelem

Nagy-Britannia

Rendőrség

Szlovákia

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak