Napunk

Amikor a húszperces reklámblokk után kétórás reklámot nézel. Filmnek álcázott reklámok a Barbie-tól a Karib-tenger kalózaiig

Barbielandben minden nap tökéletes. Fotó - Warner
Barbielandben minden nap tökéletes. Fotó – Warner

A mozizáshoz régóta hozzátartozik a filmek előtt látható masszív reklámblokk, a rutinosabbak szándékos késéssel ki is kerülik ezt. Csakhogy a filmipar sokszor a reklámok után is egy olyan filmet akar lenyomni a torkunkon, ami maga is reklám. Barbie, Gran Turismo, Air, Flamin’Hot: Egy pikáns sikertörténet, Tetris… Játékfilmnek álcázott reklámokat nézünk?

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

A Gran Turismo eredetileg csak egy népszerű autóversenyzős szimulátornak indult. A siker miatt az autógyárak meglátták benne a lehetőséget, és a GT a Nissannal példátlan összefogásban 2008-ban létrehozta a GT Akadémiát. A program lehetőséget biztosított, hogy a szimulátor legtehetségesebb játékosai egy rövid kiképzés után valódi versenyautókban, valódi versenypályákon próbálják ki magukat a Nissan versenycsapatával.

Az ötlet Darren Cox (a filmben Danny Moore) fejéből pattant ki. Úgy hitte, hogy ezzel a lépéssel a márkájukat népszerűvé teheti a fiatal gamerek körében, akik előbb-utóbb majd át szeretnének ülni a szimulátorból egy valódi autóba. Természetesen ez az irány a Gran Turismo játék népszerűségének is jót tett, hiszen egyedüli szimulátorfejlesztőként tudta biztosítani azt a lehetőséget a játékosainak, hogy a játék által valódi versenyzővé válhassanak.

A GT Academy tehát egy rendkívül sikeres, sok éven át futó reklámja volt a Nissannak és a GT-nek, és most, 15 évvel az indulása után a mozik egy olyan filmet kezdenek el játszani, ami a GT Academy egyik legsikeresebb versenyzőjének, Jann Mardenborough-nak a történetét meséli el.

Gran Turismo azonban csak a felszínen életrajzi film. Valójában két márka, a Gran Turismo és a Nissan marketingosztályának kétórásra nyújtott dicsérete azért, hogy 15 évvel ezelőtt egy olyan ötlettel álltak elő, ami még ma is érdekesnek tűnik. Gyakorlatilag egy kétórás reklámfilm arról, hogyan született meg egy sikeres reklám.

Ha jól megfizetik, a 007-es ügynök sört is iszik. Fotó – TASR

Lássuk Barbie-t!

A Gran Turismo nem nagyon rejtegeti előlünk, hogy mi is valójában. De mi a helyzet az év legsikeresebb filmjével, a Barbie-val? Greta Gerwig moziját pont azért szokás méltatni, mert túl tudott lépni azon, hogy csak egy híres Mattel-játék reklámja legyen, sőt időnként még azt is megengedte magának, hogy finoman borsot törjön a nagy játékgyártó orra alá.

Egy játékbaba történetén keresztül tartott a nézőknek rövid gyorstalpalót a feminizmusról, és arról, hogy bár ezt ma már sokkal jobban álcázzák, valójában még mindig egy erősen patriarchális társadalomban élünk.

A film üzenete sok nő számára olyan meglepő volt és annyira elgondolkodtatta őket a férfiakról és a párkapcsolatukról, hogy nem sokkal a film megnézése után szakítottak a partnerükkel. Hát el lehet egy ilyen filmet intézni annyival, hogy nem több egy játékbaba kétórás reklámjánál?

Barbie legyen bármennyire kifinomult, sőt kritikus magával a reklámozott termékkel is, minden jóindulata és művészi szándéka ellenére mégis csak reklám marad.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Film

Kultúra

Reklám

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak