Napunk

Miért augusztus 20-án jön Budapestre Erdoğan? Valószínűleg ekkor ér rá, Orbán meg örül, hogy egy fontos külföldi vezető végre meglátogatja

Recep Tayyip Erdogan és Orbán Viktor. Fotó - MTI / Szigetváry Zsolt
Recep Tayyip Erdogan és Orbán Viktor. Fotó – MTI / Szigetváry Zsolt

Úgy tűnik, az sem számít, hogy ezen a napon az ünnepi programok és az atlétikai vébé miatt eleve útlezárások és rengeteg ember lesz a városban.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Augusztus 20-án Budapestre látogat Recep Tayyip Erdoğan. A török elnök a miniszterelnökség közlése szerint Orbán Viktor meghívásának tesz eleget: egy munkalátogatásról van szó, amin előkészítik a Magyar–Török Felső Szintű Stratégiai Együttműködési Tanács év végén tartandó következő ülését.

Ennél többet nem lehet tudni a programról, a miniszterelnökség nem árul el részleteket. Az mindenesetre érdekes, hogy a török elnök pont augusztus 20-án érkezik Magyarországra.

Mi lehet a látogatás célja? Kell-e belelátni valamilyen szimbolikát abba, hogy az államalapítás és az első keresztény magyar király ünnepén érkezik Budapestre az iszlamizmus felé hajló Erdoğan, aki azt az országot vezeti, amelynek elődje 150 éven át tartotta megszállás alatt a történelmi Magyarország nagy részét?

Ezekről beszélgettünk Balázs Péterrel, Magyarország egykori külügyminiszterével és Szent-Iványi István külpolitikai szakértővel, diplomatával, egykori szlovéniai nagykövettel.

Mi a látogatás apropója? Csak találgatni lehet

Orbán Viktorral ma kevesen állnak szóba, alig jön valaki Budapestre, így neki ajándék, hogy sikerült összehozni ezt a találkozót. Diplomáciai teljesítmény, hogy egy nagyobb ország elnöke Budapestre látogat – mondja a Napunknak Balázs Péter.

A volt külügyminiszter úgy látja, most épp nincs olyan ügy Magyarország és Törökország között, ami egyébként indokolná a legfelsőbb szintű tárgyalást, Balázs Péter szerint megvitatni való témákat azonban mindig lehet találni.

Sokan azt gondolják, hogy nem is a két ország közti hivatalos kapcsolatok, hanem az oligarchák szintjén vannak nagyon erős összefonódások, ez is lehet ürügye a találkozónak, mondja a Napunknak Szent-Iványi István. Adnan Polat oligarcha, aki közel áll Erdoğanhoz, Magyarországon is nagyon komoly beruházásokban érdekelt, és a magyar kormányhoz közeli oligarchák is érdeklődhetnek a törökországi lehetőségek iránt, arról is vannak hírek, hogy fegyvervásárlási ügyekben is lesz együttműködés – sorolja Szent-Iványi a lehetséges témákat.

Szó lesz-e a svéd NATO-csatlakozásról?

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Külpolitika

Magyarország

Orbán Viktor

Recep Tayyip Erdogan

Törökország

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak