Napunk

Lecsapott a NAKA – eljárás indult a titkosszolgálat és a Nemzetbiztonsági Hivatal vezetője ellen

Hamran István. Fotó - TASR
Hamran István. Fotó – TASR

Eleged van a propagandából, és több igazi hírt olvasnál? Támogasd a Napunk.sk-t, ahol csak valós híreket közlünk, és a hírek hátterét is feltárjuk. 2024-es költségvetésünkből legalább 30 ezer euró hiányzik, kérjük, adományoddal járulj hozzá, hogy változatlanul végezhessük a munkánkat jövőre is. Köszönjük, hogy a független újságírás oldalán állsz!

Eljárás indult Michal Aláč, a Szlovák Titkosszolgálat (SIS) vezetője, Roman Konečný, Nemzetbiztonsági Hivatal (NBÚ) igazgatója és további négy személy ellen a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) ma reggeli akciója során. A rendőrség kategorikusan visszautasítja, hogy az akciónak köze lenne az előrehozott választásokhoz.

Michal Aláč mellett a NAKA nyomozói eljárást indítottak az SIS korábbi igazgatója, Vladimír Pčolinský, valamint Peter Košč üzletember ellen is, aki kapcsolatban állt a titkosszolgálattal. Mindkét férfi ellen korábban más ügyben is folyt nyomozás, utóbbira nemzetközi és európai elfogató parancsot adtak ki. Aláč és Pčolinský is a Sme rodina jelöltje volt.

Eljárást indítottak továbbá Ján Kaľavský volt rendőr ellen is, vele szemben is nemzetközi elfogatóparancs van érvényben, ő menedékjogot kért Bosznia-Hercegovinában. Nem jogerősen már elítélte a bíróság.  Az ötödik érintett Martin Ciriak, a titkosszolgálat korábbi munkatársa.

Bűnözői csoport létrehozásával, hivatali hatalommal való visszaéléssel, valamint az igazságszolgáltatás akadályoztatásával gyanúsítják őket – közölte Hamran István országos rendőrfőkapitány.

A mai akció tulajdonképpen annak az ügynek a folytatása, amelyet a nyilvánosság a rendőrségen belüli háborúként ismerhet. Röviden: a rendőrség ma eljárást indított azok ellen a magas rangú rendőrségi és biztonsági tisztviselők ellen, akik azzal a váddal álltak elő, hogy a Ján Čurilla körüli NAKA nyomozók egy csoportja manipulálta a Smer-kormány alatti rendőri vezetést érintő vizsgálatokat.

A nyomozást a NAKA tavaly áprilisban indította el, de nem a pozsonyi, hanem egy másik egysége, egy olyan nyomozócsapat áll az akció mögött, akiket nem lehet összefüggésbe hozni a rendőrháború során megvádolt nyomozócsapattal, vagyis Ján Čurillával és társaival.

A NAKA őrizetbe vette Ciriakot, de őrizetbe vette Jozef Khandel nyomozót és Michal Vyšvádert is, aki a belső ellenőrzés volt nyomozója, máig aktív rendőr. Khandl és Vyšváder ellen nem indult eljárás, de gyanúsítottként őrizetbe vették őket.

A NAKA a Nemzetbiztonsági Hivatal igazgatójával, Roman Konečnýval szemben is eljárás indult, Vladimír Pčolinskýval és Konečnýval szemben is hivatali hatalommal való visszaélés gyanúja merült fel. A gyanú szerint

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Hamran István

Korrupció

NAKA

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak