Napunk

Fico hergelt a rimaszombati találkozón: Istenemre, mi kiűzzük őket. Nyomuk sem marad!

A Smer kedden tartotta első választások előtti meetingjét RImaszombatban. Az emberek megtöltötték a kultúrházat, Robert Fico készségesen fényképezkedett velük, a felszólalásában arra buzdított, hogy menjenek a Smerre szavazni. Fotó N – Vladimír Šimíček
A Smer kedden tartotta első választások előtti meetingjét RImaszombatban. Az emberek megtöltötték a kultúrházat, Robert Fico készségesen fényképezkedett velük, a felszólalásában arra buzdított, hogy menjenek a Smerre szavazni. Fotó N – Vladimír Šimíček

A Smer az első választások előtti találkozóját tartotta Rimaszombatban. Robert Fico arról győzködte az embereket, hogy a választások során nem a demokrácia megmentése vagy a maffia visszatérése lesz a tét. Eljött Fedor Flašík is, aki a Smer, Hlas és SNS kormányát várja.

A La Gioia pop-opera triója a Duša című számmal szórakoztatja a rimaszombati kultúrház teli előadótermét. Hamarosan színpadra lép a program fő csillaga: a Smer elnöke, Robert Fico.

Fico nagyjából egy órával később érkezett meg, és körülbelül ötszáz ember a nézőtéren, többnyire nyugdíjas nők, már alig várják, hogy megszólaljon a jelenleg legerősebb párt vezetője. „Fico, Fico, éljen Fico” – hallani. Kedd késő délután van, és a Smer megkezdi az első választások előtti meetingjét. Helyszínül azt a dél-szlovákiai járási központot választották, ahol három évvel ezelőtt megverte őket az OĽaNO.

A másfél hónap múlva tartandó választásokon Fico számára az lesz a tét, hogy eléri-e a csúcsot – vagyis ötödször is megnyeri-e a parlamenti választást (2006, 2010, 2012 és 2016 után) – és hogy a Smernek sikerül-e kormányt alakítania.

Videó: Fico a Smer meetingjén
(Szerzők: Mária Benedikovičová, Michaela Kunka Barcíková)

Teljes erőben vagyunk

„Nehéz időket éltünk át, itt vagyunk, teljes erőben vagyunk” – mondja az elnök 2020 nyarára célozva, amikor elhagyták őt a Peter Pellegrini körüli emberek, és megalapították a Hlast. „Meg akarjuk nyerni a választásokat és egész Szlovákiában azt kiáltani: stabilitás, rend és szociális biztonság.” Emeli ki a bilboardokra emelt választási jelszót, amivel körberagasztották az országot.

A jelenlévőket felszólítja, hogy menjenek választani szeptember 30-án. „Egyetlen kötelességünk van: elűzni a hivatalból a Szlovák Köztársaság történelmének legrosszabb kormányát.”

Fico mindjárt a felvezetésben értékelte, hogyan töltötték meg a rimaszombati amfiteátrumot 2021 őszén a pandémia alatt a kormányellenes tüntetésen. A maszk nélküli emberek a sapkáikat dobálták a fejük fölé vele együtt. „Lengették a sapkáikat, hogy kiűzzük őket. Istenemre, mi kiűzzük őket, ne féljenek, ha mind belehúzunk, akkor szeptember 30. után nyomuk sem marad” – mondta most a kultúrházban lévő embereknek, és felharsant a taps. A légkör felforrósodott, majd kifulladt.

Fotó N – Vladimír Šimíček

A Smer már a főszónok érkezése előtt sört, kofolát, limonádét csapolt, és egy pozsonyi catering cég gulyást és epres császármorzsát osztogatott.

Fico beszéde nagyjából 15 percig tart, ami alatt sikerül rátámadnia az államfőre, a kormányra, a progresszívekre, ismét megfenyegette a rendőröket és az ügyészeket, kétségbe vonja az újságírók hitelességét és prezentálja, hogy csak ő van a háború ellen, és vele érkezik majd egy szuverén kormány, ami megújítja a szociális államot. Konkrét intézkedésekről, mit tesz majd az emberekért, nem beszél.

Míg a hasonló akciókon a beszéde után általában elhagyja a termet, most leült az első sorba a nyugdíjas nőkhöz, és elénekelte velük a Dievčatá című számot. Ezt a dalt énekelte 25 évvel ezelőtt a Markíza Slávici na ulici című műsorában, melyet Jozef Pročko vezetett, aki ma az OĽaNO képviselője.

Fotó N – Vladimír Šimíček
Fotó N – Vladimír Šimíček
A kultúrház előtt frissítőt osztottak.

Az egyetlen politikus, aki élőben látta a maffiát, Boris Kollár

„Mindenki azt állítja, hogy ezeken a választásokon szeptember 30-án állítólag a demokrácia lesz a tét. Ördögöt. Milyen demokrácia? Mi akadályoztuk meg a referendumot, vagy Čaputová? Mi korlátoztuk az emberi jogokat a Covid alatt, vagy Matovič és Heger kormánya? Mi zártuk be az alternatív médiumok száját, vagy ez a kormány? Nem a demokrácia lesz a tét” – hangoztatta Fico, ügyet sem vetve a valóságra, hogy semmilyen szerv nem állapította meg, hogy az államfő megakadályozta volna a népszavazást, a pandémia alatti intézkedéseket az emberi életek és egészség védelme miatt vezették be, és hogy az állam a Covidról szóló dezinformációk terjesztése miatt lépett fel az alternatív médiumok ellen.

Tagadta a szimpatizánsai előtt azt is, hogy ha ismét hatalomba kerül, visszatér a maffia is.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Rimaszombat

Robert Fico

Robert Kaliňák

Smer

Választások 2023

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak