Napunk

Egyik párt sem alakíthat majd kormányt a választás után, ha tartja a szavát a koalíciós társakat illetően

Ki kivel működhet együtt? Zöld - lehetséges, piros - kizárt, szürke - nem világos. Kép - Denník N
Ki kivel működhet együtt? Zöld – lehetséges, piros – kizárt, szürke – nem világos. Kép – Denník N

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

Ha a politikusok ragaszkodnak ahhoz, amit ma mondanak a választások utáni együttműködésről, illetve a választások az eddig ismert közvélemény-kutatások szerint végződnek, akkor senki sem tud majd kormányt alakítani. A Denník N szedte össze, hogy hogyan is viszonyulnak egymáshoz a releváns közvélemény-kutatások szerint a parlamenti bejutásra leginkább esélyes pártok.

Jelenleg a Smer áll a legközelebb a kormányalakításhoz, a legutóbbi közvélemény-kutatások adatai alapján azonban nem biztos a potenciális partnereinek helyzete.

A Smerrel szemben álló pártok körében már bonyolultabb a helyzet. Az elmúlt hónapokban tett nyilatkozataik azt mutatják, hogy koalíciós tárgyalások esetén mindegyiküknek több-kevesebb kompromisszum megkötésére lenne szüksége. Az eredmény egy, legalább öt olyan pártból álló kormány lenne, amelyek a kampány során többé-kevésbé támadták egymást.

Természetesen a helyzet még sokat változhat, hisz emlékezetes, hogy előzetes nyilatkozataikkal ellentétben 2016-ban a Híd és a Sieť is koalícióra lépett a Smerrel.

Smer: alap a Hlasszal való együttműködés, a Republika is szóba jöhet

A kép a Smer esetében a legegyértelműbb. Robert Fico korábban többször is jelezte, hogy a Hlast tekinti a legközelebbi partnerének. Ez nem meglepő, ha azt nézzük, hogy Pellegrini pártjának listáján az első 20 helyen 13 olyan név szerepel, amely 2020-ban még a Smert erősítette.

Fico természetes partnerként tekint volt párttársa formációjára. Miután azonban Pellegrini februárban kijelentette, hogy nem tudja elképzelni, hogy a Smerrel legyen kormányon, Fico támadásba lendült ellene, illetve a PS-szel kezdte együtt emlegetni a Hlast.

A Hlas jelenlegi stratégiája szintén a PS bírálata, a liberálisokat a Smer is rendszeresen támadja.

A személyes ellentétek ellenére jelenleg úgy tűnik, a Smer számára mégis a Hlasszal való tárgyalásokon át vezethet az út a hatalomba.

A Smer számára szóba jöhet a Republika is, mellyel Fico tavaly nyáron kezdte szorosabbra fűzni a viszonyt. Emlékezetes a Milan Uhrík pártelnökkel közösen készített videó, melyben Fico kezet rázva köszönte meg a Republika elnökének az előrehozott választások kiírásáért folytatott aláírásgyűjtésben nyújtott segítséget.

Fico korábbi nyilatkozatai alapján pártjának az sem jelent gondot, hogy a Republika kilépne a NATO-ból, szerinte ugyanis az a fontos, mit tartalmaz majd a kormányprogram.

A Smer és az SNS közelsége a 2016 és 2020 közötti közös kormányzást tekintve nem meglepő. A bejutási küszöb határán mozgó pártról és Andrej Danko pártelnökről Robert Fico rendszeresen nyilatkozik támogatólag, „megbízható partnernek” titulálva a nemzetieket.

A Smer együttműködése a PS, az SaS vagy az OĽaNO pártokkal kizárt. Fico júniusban a progresszíveket „nemzetbiztonság fenyegetésnek” nevezte, az SaS programját is radikálisnak tartja, Igor Matovičot pedig rendszeresen bolondnak és csalónak nevezi.

Fico pártja ugyanakkor soha nem nyilatkozott nyíltan a KDH-val vagy a Szövetséggel való együttműködésről. Nyilatkozataikból az sem látszik, hogy gondjuk lenne a Sme rodinával, kritikájuk inkább személyesen Boris Kollár pártelnökre irányul.

PS: majd szeptemberben nyilatkozunk

A több felmérésben is második helyen szereplő PS számára az SaS tűnik természetes partnernek, viszont mindkét párt hasonló szavazókra hajt, Richard Sulík pártja esetében pedig előfordulhat, hogy parlamenten kívül maradnak.

A PS nem akar együttműködni Igor Matovičcsal, bár hivatalosan az OĽaNO-t nem zárta ki a választások utáni tárgyalásokból. Ha azonban fennállna Matovič azon feltétele, hogy csak azzal menne kormányra, aki beleegyezik a választásokon való részvételért járó 500 eurós jutalomba, akkor nem létre ez a koalíció.

A Sme rodinával való együttműködés sem egyértelmű, Michal Šimečka PS-elnök korábban szélsőjobboldalinak nevezte a pártot, és szerinte Boris Kollár nőverése csak súlyosbítja a helyzetet. Šimečka ugyanakkor nem zárja ki egyértelműen az ilyen koalíciót. Többször is kijelentette, hogy a PS szeptemberig nem nyilatkozik a választások utáni stratégiáról, és ez vonatkozik a Hlasszal való együttműködés kérdésére is.

A PS a KDH-val együttműködne, noha utóbbi elnöke, Milan Majerský veszélyként beszél a progresszívekről.

A progresszívek kizártak bármilyen együttműködést a Smerrel, Republikával és az SNS-szel.

Hlas: Smer vagy PS?

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Hlas-SD

KDH

Progresívne Slovensko

Republika

Sme rodina

Smer-SD

SNS

Választások 2023

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak