Napunk

A felvert lakásárak miatt már nemcsak magunkat verjük adóságba, hanem a gyerekeinket is

A Peter Hostinský utcában épülő új bérházban 18 lakás lesz, a lakások felét már eladták. A 148 négyzetméteres lakásokat 205 ezer euróért kínálják. A 200 négyzetméteres exklúzív luxuslakások ára nem nyilvános. Fotó - Napunk, Ibos Emese
A Peter Hostinský utcában épülő új bérházban 18 lakás lesz, a lakások felét már eladták. A 148 négyzetméteres lakásokat 205 ezer euróért kínálják. A 200 négyzetméteres exklúzív luxuslakások ára nem nyilvános. Fotó – Napunk, Ibos Emese

Štefan Fodor, a rimaszombati Reality Gemer ingatlaniroda munkatársa szerint irreálisak a rimaszombati ingatlanárak, de mivel nem épülnek új házak, az emberek horribilis összegért is vesznek lakást. Ráadásul az ügyfelek 90 százaléka hitelből fedezi a lakhatását, ez pedig azóta így van, amióta ingatlanokkal foglalkozik.

Az évek óta leszakadó régiónak számító Gömörben sokan olyan adósságspirálba hajszolják magukat, amelyből gyakorlatilag soha nem képesek kiszabadulni, hiszen a panellakások és a családi házak ára is vetekedik a nyugat-szlovákiai régió áraival.

Az árak csökkenésére egyelőre nincs reális esély, mivel egyetlen nagyberuházó sem tervez új lakóövezetet kialakítani Gömörben. A helyi ingatlanárakat már az is elmozdítaná, ha megvalósulnának a régi kollégium épületével kapcsolatos tervek.

Beszélgetésünkből kiderül, hogy:

  • miért alakult ki kétszeresen is patthelyzet a lakásárakkal kapcsolatban Rimaszombatban,
  • az emberek hány százaléka nem bírja fizetni a hitel részleteit és adja el végül a lakását,
  • kik érdeklődnek az eredeti állapotú vidéki családi házak iránt a tágabb régióban,
  • merre mozdulnak el az új trendek a lakhatással kapcsolatban.

Mikor ugrottak fel az ingatlanárak Rimaszombatban a nyugat-szlovákiai árak szintjére?

Nem sokkal a koronavírus-járvány előtt, 3-3,5 éve. Ez elsősorban annak tudható be, hogy nem épülnek új lakások, nem alakítanak ki új lakóövezetet a városban.

Miért nem jelölnek ki új lakótelepre alkalmas területet, hiszen nyilván volna kereslet az új lakások iránt?

Rimaszombatban az önkormányzatnak nincs saját telke, amelyen új lakótelep épülhetne, a magánkézben levő területek ára az egekben van, 55-65 euró négyzetmétere az építkezési teleknek. De nincsenek olyan nagyberuházók sem, akik lakótömbök építésébe invesztálnának a városban.

Štefan Fodor ingatlanos. Fotó – Archívum

Rimaszombatban ezért kérnek csillagászati összeget egy garzonlakásért is, de semmivel sem jobb a helyzet a város közvetlen közelében sem.

Rimaszombattól 6 kilométerre, a Jánosihoz (Rimavské Janovce) tartozó Mocsár (Mociar) településrészen van építkezésre alkalmas telek, viszonylag normális áron, 33 euró négyzetmétere. De jelenleg itt sem lehet építkezni, illetve nem kapcsolják rá az új házakat az infrastruktúrákra. A csatornahálózatot Jánosinak kellene bővíteni, de egy ilyen kis községnek nincs milliós nagyságrendű összege ilyen fejlesztésre. Nem bír el több házat a vízvezeték sem, és az áramszolgáltatónak is több százezer eurós beruházást kellene elvégeznie.

Nincs is esély arra, hogy ezeket a beruházásokat megvalósítsák a közeljövőben, és elinduljon egy jelentősebb építkezési hullám ott?

Tudomásom szerint a csatornahálózatra és az ivóvízre vonatkozó projekt készen van, jóvá is hagyta az önkormányzat, de pályázati lehetőségre várnak, mert nemcsak a csatornarendszert kell kiépíteni, hanem új tisztítóberendezést is. Ugyanakkor azt is tudatosítani kell, hogy ha az infrastruktúrákkal kapcsolatos gondok megoldódnak, ott is azonnal meglódulnak az árak, mert akkor már nem lenne akadálya a bővítésnek. A jelenlegi 33 euróról 47-50 euróra ugrana az építkezési terület négyzetmétere.

Mi vinné le az ingatlanárakat Rimaszombatban és a környékén?

A panellakások ára akkor esne vissza a reális szintre, ha valamilyen beruházó bérlakások építésébe kezdene, a családi házak ára pedig akkor, ha az építőanyagok ára csökkenne. Ezeknek lehetne olyan hatása, hogy többen mernének hitelt felvenni és belevágni egy nagyobb beruházásba, de mivel jelentősen emelkedett a kamatláb, most senki nem mer ilyesmibe belefogni.

Ma ott tartunk, hogy ha valakinek sikerül is 100 ezer eurós hitelt felvennie egy családi házra, az építkezés felénél rádöbben, hogy 130 ezer euróért csak szerkezetkész épülete van (hrubá stavba). Még nincs az épületben fűtésrendszer, nem csempézett, és nem rakták le a padlót a házban, és ezek sem kis összegek.

Az egyszobás lakás ára Rimaszombatban 50 ezer euró körül mozog. Fotó- Napunk, Ibos Emese

A klienseinek hány százaléka vásárol hitelre házat a rimaszombati régióban?

Tíz emberből hét teljesen hitelből szeretné fedezni az ingatlanvásárlást. Ez azóta így van a Rimaszombati járásban, amióta ingatlanokkal foglalkozom. Száz ügyfél közül körülbelül öten fizetnek készpénzzel, teljesen mindegy, hogy ház, lakás vagy telek vásárlásáról beszélünk. Tíz évvel ezelőtt is mindenki hitelből élt, pedig akkor sokkal jobban éltünk, mára a hitelfelvétel extrém szintre emelkedett.

Egy 130 ezer eurós ház megvételekor a ház rezervációja 5 ezer euró, ennek az összegnek a fejében indítjuk el az ügyintézést. Nagyon sokszor szembesülünk azzal, hogy az itt élő emberek még a rezerváció összegét sem tudják kifizetni, még azt is a hitelből szeretnék fedezni.

Ilyen anyagi helyzetben miből fedezik  a megvásárolt lakás, ház átalakítását, esetleges felújítását?

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Gömör

Ingatlanpiac

Lakáshitel

Rimaszombat

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak